Shelley Henning i Ouija

Lek blir så snabbt allvar ibland.


Har du någon gång suttit med kompisarna med fingrarna på en tårformad träbit och en pirrande känsla i magen att det kanske finns nån snacksalig ande på andra sidan som ska ta kontakt? Om svaret är ja, då kommer du få ut en hel del av Ouija, regissören Stiles White’s första film som faktiskt är en rätt underhållande, om än allt annat än ovanlig skräckthriller.

Ouija blurayDet är precis det Laine och hennes vänner gör när de med hjälp av Ouija-brädet försöker kontakta sin avlidne vän Debbie. Och visst får de kontakt med någon snacksalig, men det är inte Debbie och det är inte alls någon snäll ande. Faktiskt, inte helt oväntat, så är det raka motsatsen och snart efter seansen så börjar vännerna dö en efter en och det blir Laines uppgift att ställa allt till rätta.

Med hjälp av formeltaktik byggs Ouija upp likt de flesta skräckfilmer jag sett med ett mysterium, grunda karaktärer som inte utvecklas nämnvärt och chockverkande skrämselmoment. Det är helt ok och jag gillar det för med rätt stämning i filmen så fungerar det ju. Bäst är det ju såklart när man investerar sig i huvudrollen men Laine, spelad av Olivia Cooke, höjer inte ribban så pass att det blir någon tid för det. Ouija är således en lättsamt skrämmande film som har rätt atmosfär och därför fungerar utan att sticka ut hakan.

Oujia-bräden har alltid fascinerat mänskligheten och oavsett om det är snicksnack eller verklighet om det fungerar så det är en rätt intressant infallsvinkel att använda, för att senare ta fram en typisk “arg ande i hus som hatar folk”-historia. Det har gjorts förut i hundratals om inte tusentals varianter så varför inte göra det igen?

Letar du efter en hyfsat skrämmande film så fyller Ouija funktionen. Den har rätt atmosfär, mediokert skådespel och rätt häftiga effekter med klassiska monsterinslag som jag verkligen gillar. Lite för lite andar och monster, för mycket mysterielösande som inte för filmen framåt i tillräckligt högt tempo men en helt ok rulle att käka en skål popcorn till.