Ormarna + SSSSnake Packshot DVD

En man, en orm – enade mot världen.


Tim är en exmilitär som överlevt Vietnam för att återvända till den civiliserade världen med en otrevligt misantropisk människosyn. Istället för att skaffa sig ett dagjobb flyttar han ut i träskmarkerna där han bor själv i ett litet hus. Som sällskap håller han en mängd ormar, där favoriten Stanley och dennes partner Hazel är hans bästa vänner. Och enda vänner också. Tim’s liv kanske inte låter som särskilt mycket, men han är nöjd. Dock blir han väldigt irriterad när han inte får vara ifred… …och speciellt när någon kommer och stör hans ormar.

Tyvärr för Tim, men till min glädje (det hade ju inte blivit mycket till film med en glad vuxen karl och ett gäng ormar i ett träsk) så dyker det upp en grupp tjuvjägare med siktet inställt på orm som ska bli till bälten och väskor. Tim ser sitt ansvar som ormkarl att försöka stoppa dem, samtidigt som tiden i Vietnam och den tid han spenderat med sina slingriga vänner alltmer stukar hans hjärna och sakta leder honom ned för trappen som leder till sinnenas mörka källare.

Ormarna är inte den vanliga Djur vs. Människa-skräckfilmen som många av oss har kommit att vänja oss vid. Filmskaparen William Grefe hade långt mer högtflygande planer för sin huvudrollsinnehavare (Chris Robinson) och resultatet blir ett helhjärtat men misslyckat försök till ett porträtt av en man på väg mot det som de flesta av oss kallar galenskap. En medioker handling inbakat i ett hafsigt ramverk ackompanjerat av alldeles för trallig musik över för lång speltid. Ormarna besitter alla de egenskaper som gör en b-film till någonting roligt och med sina gravallvarliga budskap blir det mycket bonus i det dålig-roliga. Faktiskt hyfsat välspelad av Robinson som ibland bländar i sin roll, övriga inblandade är rent av dåliga. Undantaget en minimal roll, en dörrvakt som tillsammans med Robinson får fram det roligaste replikskiftet jag sett någonsin i en liknande film – en typisk scen jag skulle vilja klippa ur filmen för att kunna titta på senare.

Som skräckfilm håller Ormarna inte heller då den inte är skrämmande för fem öre förutom när det mördas ormar och andra djur. Jag är osäker på om det var riktiga ormar som fick sätta livet till – det såg så ut, men jag hoppas jag blev grundlurad. Ett som jag är säker på är att ingen orm såg ut att njuta av det här, ingen orm klev heller in i kändisvärlden efter att ha medverkat.

Exploateringen av djur är i andra fall också rätt grov med dagens mått mätt, med en väldigt minnesvärd (svårglömd) scen där Tim njuter av sin vegetariska måltid tillsammans med sina favoritormar, vid ett findukat bord, de har alla en varsin tallrik och ormarnas rätter försöker fortfarande rymma i panik. Sjukt så det räcker men utan tvekan en av de bästa och mest utmanande scenerna i hela filmen. Den här scenen var tidigare bortklippt men finns nu med i den oklippta versionen som Studio S grävt fram och oklippt är alltid uppskattat, även om det händer saker i magen när man väl uppskattar det.

En kultfilm för kultfilmsälskarna att frossa i. Fantastiskt nog så släpps Ormarna inte ensam, som bonus får man även med ytterligare en film. Som faktiskt är mycket bättre! SSSSnake heter den och en recension av den filmen finns att läsa här. Grymt att den finns med, likaså årets bästa trailershow med bara djurskräckistrailers samt originaltrailern till Ormarna som är en total orgie i spoilers. Se den helst inte före filmen om du är jätteintresserad av handlingen. Trots det här och relativt schysst kvalité på filmens bild och ljud så blir betyget inte mer än en tvåa. Värd att se eftersom det är en bit kulthistoria från en tid när film var väldigt annorlunda men i grund och botten en riktigt svag film där höjdpunkterna kan räknas på en hand och de flesta ormarna agerar som inaktiva statister…

INGA KOMMENTARER