Orkanen (Hurricane 1979) DVD

Grundlurad i väntan på ett oväder.


Expressen citeras på fodralet: “Världens häftigaste filmorkan.” och det ser ut som om en katastroffilm med vatten överallt, bistra miner och palmblad som slits horisontellt av vinden. Men är det hela sanningen? Nej, det är långt ifrån sanningen.

En timme och femtiofem minuter löper Jan Troells fint regisserade film som vinner mycket på cinematografen Sven Nykvists duktiga val av bilder. Men den förlorar lika mycket, eller mer, ja mycket mer på att tre fjärdedelar av filmen spenderas med att skapa en nobel vilde, en vild nobelman och emellan dem en kvinna att slåss om. (Jason Robards mot Dayton Ka’ne om Mia Farrow.) Deras kamp ställs på sin spets när det under den sista fjärdedelen börjar blåsa på ordentligt, men den där fantastiska orkanen som skribenten på Expressen sett, ja den har rört sig till någon annan film. (Förmodligen är det tidens gång som gjort den rätt mjäkig och ospännande.)

För den som gillar katastroffilmer så är det här ett av de sämre valen. Istället har den sina stunder i exotismen eller som en resedokumentär. Hela filmen är inspelad på plats (på Bora Bora) och massvis av kulturella event och skillnader har dokumenterats Det är här som Nykvist och Troell förmodligen har haft det trevligast, filmandes hula-flickor mot stora horisonter i bakgrunden eller spela på publikens förskräckelse i ovanliga rutiner för hur man kollar oskulden på någon. Det är exotiskt, spekulativt och exploaterande mitt i en handling som rör sig framåt genom typisk “Pappa vill inte att du träffar den där mörke pojken.” och hela tiden (eftersom jag inte läst på baksidan av fodralet) så undrar jag varför det inte kommer en orkan och skapar en vettig film av det här.

Segt och långdraget med en inskränkt och envis klump karaktärer som det är omöjligt att känna sympati med. Förutom möjligen med Farrow, även om hon fortfarande hade djävulen i ögonen sen Rosemary’s Baby. Jag ser ingen anledning till att rekommendera Orkanen förutom för Nykvists bilder och Troells fyndigheter (som när han sätter kontrast mellan modernt och vilt genom att snabbt filma vita skor för att panorera över till spretiga, lortiga tår). Kanske är den värd att se för Max Von Sydow men nej, det är den inte även om han inte missköter sig, men han får aldrig vara med på riktigt.

Det är en fin film första timmen och lite till men en katastroffilm är det inte och ett drama värt att spendera tid på är det inte heller. Så mitt förslag är att du istället bildgooglar Bora Bora och tar en kvart med bilderna där. Det ger mer och du spar både tid och pengar.

Jag har förberett en länk redan, så väljer du mitt alternativ behöver du bara klicka här för att sätta igång direkt.

INGA KOMMENTARER