Tom Cruise kör rymdskepp i Oblivion

Minimalistisk framtidsdystopi.


Tom Cruise visar prov på varför han anlitas för att föra fram huvudrollen i filmer likt den här. I Joseph Kosinskis Oblivion gör han inte några storverk, men är rätt man för att göra övertygande actionsekvenser, ett måste för en film som annars riskerat att bli rätt långdragen.

I framtiden har jordens resurser försvunnit efter att ett bittert krig med en ras utomjordingar lämnat jorden torr och utarmad. Nu har de få överlevande människorna emigrerat till en av Saturnus månar och de få som lämnats kvar har fått uppgiften att sköta om de enorma resurspumpar som säkerställer mänsklighetens överlevnad. Jack är en av dem.

Han och partnern Victorias (Andrea Riseborough) arbete har varit rutinmässigt och repetetivt tills dess att ett fallande sken rör sig över horisonten och väcker Jacks nyfikenhet. När han når fram till nedslagsplatsen hittar han ett kraschast skepp i vilket han finner en enda överlevande. En kvinna som får honom att börja minnas, en värld som var annorlunda – och ett alternativt händelseförlopp än det han under sitt vuxna liv tytt sig till. Kanske är den värld han lever inte i den sanna, kanske finns det alternativ, men i sådana fall. Vilka?

Oblivion blurayOk, det är svårt att berätta någonting om den här filmen utan att förstöra den för dig om du tänkt sätta dig ner och ta en titt. Och det tycker jag att du ska, även om den dumt nog förlitar sig på en och möjligen en halv vändning i manuset för att berätta det som ska bli sagt. Oblivion är inte den smartaste science-fiction-rullen som släppts på sistonde och hamnar i skuggan av både Prometheus och Pacific Rim (med flera) men kan i alla fall förlita sig på sin stil, för det är en snygg film, och det tillsammans med den åtminstonde fungerande storyn gör den värd en sittning.

Det är genomgående minimalistiskt designat med coola farkoster som specialbyggts för att minska på VFX-elementen (vilket jag gillar starkt). Det erbjuds en hel del välregisserade actionscener som med det duktiga ljudet på Universals utgåva får mig att gå igång lika mycket som Morgan Freemans dystra stämma när han dyker upp. Emellan de mer sällsynta fartfyllda scenerna är det dock ofta rätt långsamt och trots att panoreringarna över den dystopiskt uppmålade jorden är lika fantastiska som den byggnad där Jack och Victoria bor så lämnas mycket åt bildstudier som bara förlänger filmens speltid. Det är för mycket oanvänt utrymme och även om det följer hela den minimala tanken med filmen så tycker jag att mer utveckling kring många varför? och hur? hade gjort sig bra.

Kul att se Tom Cruise göra sina egna stunts, köra motorcykel med mera. Ännu roligare att se honom köra omkull i extramaterialet som också det håller en sysselsatt ett tag. Mest intressant där är skapandet av farkosterna samt hur det såg ut när scener spelades in i dem. “Helikoptern” som du ser på bilden ovan byggdes till exempel i full skala och att följa det arbetet (även om det inte är detaljberättat) samt hur inspelningarna gick till är riktigt intressant. För den som gillar att nörda ner sig lite i alla fall.

Oblivion är inte en film som slår mig med häpnad trots att jag gillar sciencefiction. Inte bortkastad tid, men visst hade det kunna varit lite mer fart, för det är ju trots allt inte Le Dernier Combat, det är en film med Tom Cruise.

INGA KOMMENTARER