Körstil

Körkort införskaffat, nu till frågan: Hur kör man?


Då jag vid ringa 33 års ålder äntligen fått tummen ur och skaffat den där plastlaminerade lappen som de flesta införskaffar i sena tonåren eller i de tidiga tjugo, alltså körkort, så måste jag nu bestämma mig för hur jag ska föra mig fram på de svenska, hala, gropiga vägarna.

Nu är det alltså dags för mig att välja körstil och jag har testat det defensivt försiktiga som fungerar alldeles utmärkt… men det är ju också lite tradigt i långa loppet. Därför tänkte jag snegla på ett par körstilar som jag funderat på att anamma ute på vägarna, självklart från filmens värld, det är ju där man lär sig saker.

Det blir en liten lista helt enkelt, ge gärna dina synpunkter på vilken stil du tycker i kommentarerna, all feedback uppskattas, jag är ju ny på det här med att köra bil. Alla länkar går till Youtube precis som alla vägar leder till Rom, så var inte rädd för att klicka.


Pineapple ExpressFörst ut mindes jag James Franco som kör på ett väldigt kreativt sätt i Pineapple Express, en komedi från många år tillbaka där han och Seth Rogen hamnar i lite trubbel. Här har de fått tag på en polisbil och ja, det är minst sagt en intressant men kostsam körstil, då framrutor inte direkt är billiga.

…fast det där känns ju inte alls trafiksäkert eller ens som om att Franco någonsin kört en bil, även om han lyckas undvika att krocka med något. Möjligen är Robert DeNiro’s körstil i Ronin (1998) bättre att efterlikna då han hela tiden tycks ha en magisk kontroll över bilen och fixar stadskörning utan några problem. Han kör dock otrevligt snabbt genom vägarbetet på motorvägen, det får man ju inte.

Men även om DeNiro kör som en gud i Ronin så hamnar hans körstil och främst bilens egenskaper i skuggan av den här funkiga 80-tals-action-rullen och den fantastiska ostighet som nästa klipp bjuder på. Filmen är The Wraith, året är 1986 och har man inte fingerlösa skinnhandskar så är man inte cool. Den här körstilen passar sig kanske inte i vinterväglag?

Pulp FictionNej, det är nog bättre att anamma det enkla körsättet som Samuel L. Jackson med självförtoende visar prov på i Quentin Tarantinos Pulp Fiction. Då har man ju tid att konversera med passagerare om olika maträtter och snabbmatskedjor i Europa. Såhär hoppas jag kunna sitta i sommar, tills dess så håller jag ratten i båda händerna och tar det lugnt, så möts vi någonstans på vägarna!

  • Cnuut

    Grattis! jag var 32 när jag tog mitt :P Prata film å bilkörning utan att ta upp ‘Blues brothers’ och ‘Nu blåser vi snuten’ borde vara straffbelagt ;)

  • http://filmforalla.se/ filmforalla

    De fanns med i tankarna precis som Cannonball Run, Knight Rider och många klassiker. Nu vill jag ju se Blues Brothers igen ju. :)