North sea hijack

Roger Moore, hur tänkte du här?


Rufus Excalibur ffolkes heter en karlakarl som hatar kvinnor, älskar katter och dricker sprit direkt ur flaskan. En skotte med ett eget specialteam undervattensdykare som passar perfekt in i handlingen till North sea hijack. Han beger sig på begäran till Nordsjön för att tillsammans med en ängslig engelsk regering undsätta besättningen på ett lastskepp och två oljeriggar som kapats av ett gäng illvilliga opportunister. Allt inom den populära tidsramen 24 timmar. Vid minsta snedsteg hotar kidnapparna med att spränga allt i luften, så det gäller att tänka efter före – något som Rufus Excalibur ffolkes verkligen tar tillvara på.

Det är nästan omöjligt att inte fundera kring hur Roger Moore tänkte när han tackade ja till att porträttera en kvinnohatande skotte som har fler katter än vänner. Kanske var han less på småschauvinismen i James Bond och ville ta det hela vägen. Eller så tyckte han precis det som citeras på filmens omslag… att det här är en bättre film än alla Bondfilmerna han gjort. Vilket jag inte håller med om. Förmodligen är det någonting annat, men att spekulera kring lösa tankar är ibland roligare än själva ämnet, vilket North sea hijack nästan tvingar mig att göra.

Men visst är det roligt med lite nostalgiskt klassisk tuffingaction ibland och North sea hijack innehåller på många sätt allt det jag fascinerades över när jag var liten grabb. Griniga män som kivas om en slutlig vinst, oftast med dödlig utgång. I North sea hijack är det gott om hårda ord och semi-spännande bataljer. Allt utspelar sig i välporträtterade och hårda ogynnsamma miljöer.

Förutom Roger Moore så finns det ännu en gigant med i North sea hijack. Kanske namnet Norman Bates får klockorna att ringa? Mindre känd som Anthony Perkins och den här gången ledaren för kidnapparna och Roger Moore’s värsta fiende. Till skillnad från Moore’s underligare roll så är Perkins mer försvarbar, även om han hotar med att spränga flera hundra människor i luften. Inom film, inte en alltför märklig strategi för att göra sig hörd… Båda två gör sig väldigt bra i sina roller, Moore lustigare och en kontroversiell hjälte och Perkins konventionell skurk med läderhandske och bitter blick. Det här är egentligen det enda du behöver veta om den här filmen för att bli intresserad av att se den, i övrigt så är det typisk actionthriller, bortsett från allt det märkliga som pågår.

Det är manligt och tufft. Jag är förvånad att David Carradine inte dyker upp som en gubben-i-lådan någonstans för att skjuta vilt omkring sig, det hade varit roligt att se om inte annat. North sea hijack gör nästan skoj av hela sin genre genom att vara långt bortom allt sunt förnuft både i karaktärer och manus. Det är roligt att titta till en början men mättnaden kommer snabbt, varpå det matas än mer och det inte känns roligt alls längre. Kvinnoföraktet hos Rufus Excalibur ffolkes går längre än galenskaperna i själva handlingen och bristen på verklighetsförankring i hela filmen gör till slut att jag helst bara vill att det ska sluta nån gång.

Det här är helt klart ett guldkorn för er som frossar i gamla b-filmer. Med både Moore och Perkins i ledande roller torde det vara svårt att undvika. Men för resterande filmtittare så rekommenderar jag inte det här, dåliga förebilder, typiskt upplägg och både skrattretande karaktärer och handling gör ingen bra film. Vilket North sea hijack är ett gott exempel på.

INGA KOMMENTARER