Russell Crowe är Noah

Tänk om bibeln var såhär vild!


När Darren Aronofsky’s gör sitt första försök i svärd-och-sandalsvängen så blir det tokigare än den där killen som cyklar omkring i din stad och hojtar om världens undergång. Det är helt uppåt väggarna hela tiden när världen är tänkt försvinna under skaparens vredesfyllda tidvåg och det enda Aronofsky övertygar mig om; är att människor är av ondo. Och att alla i den här filmen, precis alla, måste dö. Gärna så snabbt som möjligt.

Noah BlurayFör det här är inte en bra film. Ett enda undantag kan jag hitta: i de fallna änglarna som skaparen straffade genom att förvandla dem till stenjättar på jorden. Där blir de efter lång exil Noahs bundsförvanter och likt Enter som slungar orcher i Sagan om Ringen kastar de här undan alla som vill komma åt Arken, och de gör det med en imponerande styrka. Anledningen till att de är bra för filmen är inte för deras avgörande roller eller liknande. Det är bara för att de är de häftigaste varelserna i filmen och de som gör det värt att följa med på den här bibliskt inspirerade resan så länge de får vara med. Efter att de spelat ut sina roller och båten sjösatts så finns det tyvärr inte mycket kvar, förutom hoppet att alla överlevare inklusive Noah dör så snart som möjligt så att jag kan stänga av och ägna mig åt något vettigt istället. Som att leta navelludd eller försöka klia mig själv mitt på ryggen, du vet det där stället man aldrig riktigt når åt utan hjälp.

Noah handlar såklart om arbetet runt Arken som ska byggas och huruvida den kommer att flyta. Människan har (precis som i verkliga livet) förstört och fyllt jorden med synd och idiotier och Gud har tröttnat sådär lagom. Varpå han bestämt att det bästa sättet att bli av med parasiterna är att skölja jorden med 100 miljarder liter vatten, förmodligen mer. Vi följer Noah från barnsben till vuxen ålder då han byggt ett liv och en familj – samma familj som kommer att ställa till det när Noah blir tvungen att ställa sig inför dilemmat att fullt ut lyda Skaparens ord, eller höfta lite och låta sin egen familj överleva.

Det kanske låter som en enkel sak det här med att bygga en båt för det kommer vatten, bestämma om familjen ska leva eller trilla i plasket. Men det är det inte. Speciellt inte om man bestämmer sig att gå direkt efter Aronofsky & Ari Handels manus, då det är aningen speciellt. Först och främst är det bara att glömma de bibliska referenserna längre än Noah och hans båt, för förutom det och andra mindre detaljer så är Noah mycket annorlunda än det som finns i den heliga skriften. Det är äventyr som tar det tokiga i originalberättelsen och gör det tio gånger mer osannolikt, förmodligen för att kunna vara med i tävlan om publiken till episka äventyrsfilmer.

Resultatet blir en osammanhängande film som varken håller fast vid sitt original eller fungerar särskilt bra ställd mot sina gelikar. Karaktärerna känns otroligt fåniga alltifrån Crowe som Noah, en typisk karlakarl som gör sitt jobb till hans fru, spelad av Jennifer Connelly som trots att hon stöttar Noah i ALLT under hela filmen knappt verkar förstå vad det är som händer. Inte Connellys fel utan manusets, en text där dialog tycks avfärdats som onödig och båtbyggande och drömsekvenser ställts i första rummet. Emma Watson gör en duktig roll och bryter sig loss ytterligare från Harry Potter-universumet och bland sina jämnåriga i Noah så står hon ut som en riktig Meryl Streep i jämförelse. Anthony Hopkins har en mindre och väldigt märklig roll som en trollande farfar i berget, mer intresserad av att äta bär än att bygga båt.

Ingenting i Noah “makes sense” för att dra till med ett engelsk uttryck. Visst, det grundläggande finns där och det byggs båt, men allt som sker runtomkring är virrigt. Kanske har Aronofsky lagt lite för mycket vikt vid att vara en konstnär, han har ju trots allt regisserat Pi, Requiem for a Dream, The Wrestler och Black Swan som alla är fantastiska filmer rakt igenom, konstnärliga och underbara att titta på. Men det artistiska passar inte in här, det blir bara knepigt och förvirrande, när det borde vara lika enkelt att förstå som en instruktionsmanual från IKEA.