Nitro Circus the Movie

Se live-showen!


Nitro Circus Live blev en enorm succé och 2013 års turne håller på att avslutas i Europa i skrivande stund. Det är med andra ord full fart fortfarande för Travis Pastrana och vildarna i Nitro-gänget. Jag har precis sett deras film från 2012 och är övertygad om att det inte är den som skapat succén, det är deras tidigare meriter.

Det jag tänker på är de två säsongerna av tv-serien Nitro Circus som sändes på MTV i slutet på 2010-talet där det var personligt och alltid spännande att se vad de skulle hitta på. Bakom kameran stod Jeremy Rawle och Gregg Godfrey som innan serien lade grunden för det som skulle bli en av extremsportens största framgångar.

Samma personal bakom kameran i filmen precis som framför. Vi ser givetvis medaljfångaren på motorcross, Travis Pastrana och hans kusin Special Greg som är lite av en motsats talangmässigt. Tuffa Nitro-tjejen Jolene van Vugt, Streetcar Tommy och världsrekordhållaren i enhandsklappning, Jim DeChamp. En av de mest våghalsiga ska inte glömmas, skidåkaren Erik Roner som utan tvekan offrar kroppslig hälsa för varje vågat stunt.

Nitro Circus the Movie DVDSpelfilmens upplägg är inte olikt tv-seriens vad det gäller innehållet. Det är stunts av olika sorter där de häftigaste från tidigare inspelningar valts ut tillsammans med nya. Hopp med liten skolbuss, lastbil och olika sorters rullande leksaker (främst Bigwheels). Mänsklig Angry Birds som nog gjorde riktigt ont precis som att frivilligt volta 7 varv i en stars-and-stripes-målad Ford Mustang. Våldsamt bildmaterial men även det allra bästa. Det spektakulära hoppet som involverade över tio motorcrosscyklar, ett par bilar och andra motorfordon alla flygandes runt varandra får också gott om tid i inledningen, men som tur är så fördupas det inte mer i det än fem minuter slowmotion-studie som känns mer som tjugo minuter.

Det enda som egentligen är annorlunda och gör filmen till mer än ett långt avsnitt är den informativa inledningen där jag lär mig om vilka som startade Nitro Circus även om det är rätt ytligt. Målet med filmen är att öppna live-showen och vi kommer närmre premiär genom en nedräkning. Tyvärr så blir det inte mycket mer än den nedräkningen och när vi når fram så är belöningen bara några höjdpunkter likt en teaser-trailer.

Det är rätt uppenbart att Nitro Circus the Movie är en plugg för Nitro Circus Live och även om den har en hel del roligt innehåll (mycket mer än det jag räknat upp) så är det inte riktigt värt det. För mycket känns igen från serien och de inklippta intervjubitarna där vi lär känna personerna i cirkusen bättre genom att lyssna till Channing Tatum, Rob Dyrdek och Ryan Scheckler med flera så blir mervärdet väldigt begränsat.

Köp biljetter till live-showen om den fortsätter ett år till istället – det är nog sista rycket för Nitro-gänget så det är lika bra att passa på. Det är bättre live och det enda filmen ger är en merkänsla, så lika bra att gå rakt till kärnan istället för att vänta.

INGA KOMMENTARER