Niceville (The help)

En helt och hållet komplett film.


Tre kvinnor i olika livssituationer och med olika framtidsutsikter inleder ett hemligt och för dem farlig bokprojekt som faller utanför samhällets oskrivna och skrivna lagar. I 60-talets Mississippi är det inte en enkel sak att som kvinna vara en kritisk röst, speciellt inte om kritiken riktas mot den generaliserande och omänskliga inställningen som allmänheten bar med sig under tiden. Och ännu svårare blir det om du inte fötts med ljus hudton…

Den afroamerikanska befolkningen var enligt de flestas standard och tycke en sämre serverad ras både intelligens och färdighetsmässigt. Deras sysslor var bestämda och inte direkt fina i kanten, vanligtvis intog de roller som inte riktigt passade fint folk, eller simplare arbeten. I Niceville introduceras vi till en sida av Mississippi som många gånger getts mycket tid på vita duken och det är återigen en gripande berättelse som spelas upp. Tre kvinnor sträcker på sig såsom Martin Luther King Jr. gjorde fast enligt sina egna möjligheter. De bestämmer sig för att författa en bok som kommer förskräcka, roa och skapa gott om oroligheter i det både trivsamma och förtryckande samhället Jackson, Mississippi.

Emma Stone spelar den smått karriärhungriga idéstartaren och journalistaspiranten Skeeter Phelan som återvänder till sin hemstad för att söka arbete efter att avslutat sina studier. Hon är en mer världsvan kvinna nu än när hon lämnade Jackson för några år sen och det märks när hon ställs emot de gammelsinniga tankebanor som hennes ungdomsvänner fastnat i.

Till början så lyckas Skeeter borga ett jobb som städtipsare på den lokala tidningen. Och eftersom hon inte kan särskilt mycket om krossade äggskal för att få bort vinfläckar så tar hon hjälp av en kvinna som kan desto mer av egen erfarenhet. Aibileen Clark. Dras relation leder från en oskyldig konversation i ett finputsat kök till en oväntad skaparprocess där huvudämnet är att städa ur hemligheternas och förtryckets garderob för att sen lämna dörren på vid gavel för att kunna vädra ur ordentligt!

Den afroamerikanska frihetsrörelsen gror i bakgrunden av Niceville hela tiden men vi fokuserar på kvinnornas mer tystlåtna kamp istället för att tjusas av Martin Luther King Jr.’s starka personlighet. Nog för att det märks att det är ett USA som är på väg att förändras så ligger balansen mellan framåt och bakåtsträvarna tät som en dimma i medelklassområdena. Det är spännande att följa och få lära känna de tre huvudrollhaverskorna. Först återvändaren, framgångssagan som skrivs samtidigt som vi tittar Skeeter, väldigt seriöst och välspelad av den annars kroniskt roliga Emma Stone. Med henne står husan Aibileen Clark, än mer välspelad av Viola Davis och den som tar med allvaret till filmens kärna. Med henne finns ytterligare en husa vars berättelse blir lika vid som Aibileen’s. Minny Jackson som görs så otroligt bra av Octavia Spencer, en klar favorit i den här filmen alla gånger!

Det är bara tre bihistorier i ett väldigt omfång av kortare livsöden som vi får ta del av. Det är inte bara en film om en bok och dess tillkomst utan flera väldigt intressanta berättelser sida vid sida. Ämnen varierar från ensamheten, rasism – kärlek, drama och vänskap – och det mesta däremellan inklusive allvarlig sjukdom, lätt satir på det naiva tänkandet och 60-talets världsbild, som ofta på film inte tycks sträcka sig mycket längre än en spegelbild.

Med en speltid på 2 timmar och 26 minuter så gäller det att bygga upp ett gediget personporträtt rätt så snabbt så att vi som tittare får goda anledningar att investera vår tid. Genom att använda Kathryn Stocketts succéroman så blir det här nästan givet, men castingen av en mängd (inte bara tre) fantastiska kvinnor (och män) för att luta filmen mot så fungerar det helt och hållet smärtfritt. Niceville är en film som kan ses vilken tid på dygnet som helst, oavsett vilket humör du är på, och fortfarande vara lika bedårande och underbar.

Dramatik, gott skådespel, en vacker värld med massvis av människor som är fula på insidan men nästan lika många vackra, målar upp ett hopp för framtidens förståelse och respekt över osynliga gränser som dragits av opportunistiska människor från tidernas begynnelse. Det är sorgligt att den här boken och filmen ska behövas finnas, att det finns material att dra handlingen ur. Men att den nu finns för att berätta det den gör är verkligen inte en sorg. Tvärtom en hyllning till samlevnad, förståelse och sist men verkligen inte minst kvinnor och deras förmåga att förändra!

Niceville är den film som du ska se nu under den tidiga våren för att inspireras, bli berörd med både positiva och negativa känslor. Det är en film som riktar sig aningen extra till kvinnor men verkligen inte så pass att den utesluter män. Jag såg filmen själv och njöt till fullo av den. På sistonde har jag varit generös med mina betyg och det finns ingen anledning att sakta ned nu, för Niceville, på bluray med allt gott extramaterial och filmen i sig kan inte belönas med någonting annat än en fullpoängare!

INGA KOMMENTARER