New Girl

En nyversion av storserien Vänner?


Zooey Deschanel spelar Jess, tjejen som flyttar in i lägenhet med tre grabbar som alla är knäppa på sitt egna vis. Trion blir en kvartett och alla är ungefär lika goda när det kommer till att inte lyckas alltför väl här i livet, även om de försöker och gör så gott de kan.

Först och allra mest i ljuset står såklart Deschanel, precis så som hon brukar vara så är hon gulligt långdragen i sina meningar, hon raljerar och tar initiativ. Många finner hennes sätt irriterande och visst är det ibland så att hon går en på nerverna, men det roliga resultatet som kommer ur hennes upptåg är oftast värt lite irritation. Hennes liv under första säsongen är ett i förändring och att flytta in som den nya tjejen är inte lätt, dock så passar hon in och snart är hon en i gänget, även om hennes introducerande vecka (där hon mest sitter och gråter till musikaler) kräver sitt tålamod.

New Girl - Säsong 1 DVDDe tre killarna som redan bor tillsammans har ett långt förflutet och är mer som bröder än vänner. Schmidt (Max Greenfield) är en borderline-douchebag kämpandes med sin sjukliga petnogighet och den som står främst i kö för att varje gång försöka charma Jess’s vackra väninna CeCe (Hannah Simone). Sen har vi Nick (Jake Johnson), bartender och fyllda trettio som hoppat av advokatutbildning och nu mest driver omkring som en duktig loser, hans roll är mycket att bli hjälpt av de andra och i vänskap mätt blir han den som ställer sig närmast Jess. Sist men inte minst, Winston spelad av Lamorne Morris. Före detta basketspelare som avslutat sin karrirär tidigt för att återvända från Lettland. En sympatisk personlighet som i mångt och mycket fungerar som lugnet mitt i stormen, för stormar gör det ordentligt i det gemensamma boendet.

New Girl påminner inte bara om serien Vänner utan kan nog tillskrivas lite plagiering, lite inspiration och mycket nyskapande. Upplägget är detsamma och karaktärerna liknar varandra men det är ändå originellt. Humorn skiljer sig eftersom skämten är nya, ofta roligare och mindre baserade på missförstånd och mer på social inkompetens. Tillsammans hittar de alla massvis av komplicerade vägar för att lösa enkla problem och det handlar i mångt om att förstora och göra humor av vardagsbestyr.

Serien löper 24 avsnitt på strax över 8 timmar och till en början (med piloten) så är det rätt så segt. Men så snart serien hittat sin plats, man förstår hur den fungerar och börjar lära känna karaktärerna lite mer (efter ett par – tre avsnitt) så ges den underhållande belöningen för att man suttit kvar. Serien har sina höjdpunkter i mitten och i de allra sista avsnitten men det är få gånger som skratten sprider sig i rummet, även om det händer och om det är värt tiden att spendera går att diskutera.

I DVD-boxen så finns det tre skivor och på varje skiva finns det lite extramaterial. Rätt trevliga kommentarspår med skådespelare, producenter med flera och gag reel’s, borttagna scener, alternativa skämt och lite till, allt väldigt trevligt och värt lite extra. Men om extramaterialet är trevligt så är produktionen av menyer och upplägget där rent ut sagt uselt. Det är ordentligt irriterande att trycka sig fram till det man vill ha. Att det sen efter varje avsnitt (om man inte valt att spela alla) rullar förbi ett antal antikopieringsvarningar som tar ett par minuter säkert stör mig något kopiöst, idiotiskt upplägg och verkligen motverkande syftet då de som laddar ner en säsong slipper det här.

New Girl är en serie som hamnar bland så många andra… sevärd men inte superspeciell trots att den har fyra knäppa karaktärer som hela tiden ställer till det för sig själva och varanda. Det är lite för likt Vänner, känns mycket som om att det här redan har gjorts många gånger samt så är det aningen ytligt och distansierat förutom mot slutet på säsongen. För fans av Zooey Deschanel närmast ett måste, men för mig ungefär lika mycket irritation som underhållning och därför blir det ett trist mellanbetyg.

INGA KOMMENTARER