Bruce Dern & Will Forte i Nebraska

Bitterljuvt på en annorlunda roadtrip.


Will Forte är komikern som främst gjort sig känd genom att vara en av veteranerna i Saturday Night Live eller i barnsliga komedier, mest framträdande – McGruber. I Nebraska ser jag honom för första gången i en helt annan roll, en mycket övertygande roll, som passar honom väldigt bra. I en film som hamnat mellan stolarna men som nominerades till hela sex Oscars och vann “Best Actor” i Cannes. Inte illa.

Nebraska BlurayTillsammans med Bruce Dern ger han sig ut på en amerikansk roadtrip i rollen som David Grant, son till Woody (Dern) och i vuxen ålder fortfarande nyfiken på om hans pappa någonsin varit intresserad av sina barn. Eller om han bara tagit hand om dem för att de råkat komma till världen. Passande nog har Woody fått reda på att han vunnit en miljon dollar då han mottagit reklam där han utnämns som “en av vinnarna” och för att få tid med sin far bestämmer David sig för att skjutsa honom för att hämta “vinsten”. Vägen genom Amerikas föredetta blomstrande industristäder kantas av små äventyr och gamla och nya bekantskaper. När Woody återupplever sitt förflutna och David får lära sig mycket om sin barndom, sin familj och sig själv.

Filmad i en ljus gråskala (svartvitt) ser inte Nebraska ut att vara mycket till en roande rulle att slå sig ned med varken en solig eller ruskig kväll. Det konstnärliga ställs dock åt sidan för att Bob Nelsons magnifika manus och karaktärer ska få leva ut till fullo – och de gör de verkligen. Nebraska har en bastant samling skådespelare att förlita sig på med rutinerade Bruce Dern vid rodret och “rookien” Forte som andrestyrman. Tillsammans skapar de en otrolig dynamik och en personkemi som är svårslagen. Bob Odenkirk som spelar den äldre framgångsrike brodern till David gör också han en av sina bästa roller. Sen finns också, ska inte glömmas och är svårglömd: June Squibb. Hon spelar modern och en ordentligt bestämd sådan. Hennes roll är både humoristisk och oumbärlig. Utan henne hade det här inte alls varit en lika bra film då hon levererar repliker som om de inte ens vore skrivna, utan det naturligaste hon kunde ha sagt i varje situation.

För en bra film är det. Budskapet om att leva ut drömmar, hopp och förhoppningar innan det är försent lämnar ingen oberörd och Nelsons manus är långsamt men detaljerat. Filmen håller ett konstant lågt tempo precis som Alexander Paynes filmer ofta gör och precis som i About Schmidt och Sideways så tappar man inte intresset. De olika släktingarna, vännerna och övriga personer som vi får möta på vägen gör att det alltid finns något att titta på eller lyssna till. Miljöerna, musiken och filmens bitterljuva känsla är allt annat än tradiga och Nebraska förblir en trevlig varning om att det kanske är bäst att göra det man tänkt, innan det är försent.

Gillar du amerikansk litteratur, kanske Kerouac så är det här definitivt en film att lägga vantarna på. Den romantiserar, bedrar, oroar och underhåller. Det är helt enkelt en komplett film som slår an på strängarna utan att det blir några onödiga vibrationer. Har du missat den, ge den tid även om den kanske ser lite trist ut. För det är den inte.