Nausicaä från Vindarnas Dal DVD

Nausicaä är en visuell upplevelse.


Filmen utspelar sig 1000 år efter ”De sju dagarna av eld”, ett krig som slutade i en katastrof som förgiftade jorden, förstörde den mänskliga civilisationen och utrotade nästan all befolkning. De fåtal människor som har överlevt lever i mindre samhällen åtskilda från varandra av vidsträckt öken och Förfallets hav, en vildvuxen djungel fylld med svampar och växter vars giftiga sporer är direkt dödliga vid inhalering. Som om det inte vore eländigt nog så bor där även enorma insekter av olika arter, bland annat Ohmu, giantiska gråsuggor/larver som far fram över ökenlandskapet likt pansarvagnar för att ursinningslöst döda människor som stör dem eller djungeln.

Filmens protagonist är den empatiska och orädda Nausicaä, prinsessa i Vindarnas dal, ett fredligt samhälle som lever skyddade från sporerna tack vare de kraftiga vindarna. Deras stad, levnadsstandard och kläder känns väldigt medeltida samtidigt som det även existerar högteknologiska saker som Nausicaäs jetdrivna hängglidare som hon skickligt rider på vindarna med när hon utforskar djungeln för att få en bättre förståelse för den och dess invånare.

Plötsligt störs friden när ett luftskepp kraschlandar i dalen. Ombord på skeppet finns något som de två stridande kungadömena Tolmekia och Pejite båda vill ha.
Snart ska dalen bli skådeplats för ett krig samtidigt som insekterna utgör ett allt större hot.

Filmen gjordes 1984 av Hayao Miyazaki men kom inte ut i Europa och USA i en oklippt version förrän 2005. Tidigare fanns en kraftigt klippt och dubbad version; ”Warriors of the wind” som kom på 80-talet, en version som Miyazaki önskar att alla ska bortse ifrån. Totalt klipptes nästan 24 minuter bort för att göra den mer barnvänlig.

Trots att filmen presenterades av Världsnaturfonden WWF när den kom och har ett tydligt budskap; ”var rädd om jorden, krig är dumt, var snäll mot djuren och dina medmänniskor, tänk på efterkommande generationer, ät inte gul snö, osv.” så blir det inte för mycket, det är väl avvägt och man känner inte att man har fått en pekpinne i ansiktet.

Miyazaki har även en förmåga att skapa kvinnliga huvudroller som inte är våpiga, spelar på att vara söta eller sexiga utan är precis lika intressanta och kompetenta som en manlig dito och den här filmen är inget undantag.

Animeringarna är välgjorda och filmen är otroligt visuellt vacker. Kontrasten mellan känslan av medeltida fantasy och stora skitiga maskiner är något som verkligen tilltalar mig och jag köper konceptet rakt av, inget känns malplacerat. Musiken komponerad av Joe Hishashi är stämningsfull och har en melankoliskt nostalgisk känsla över sig som passar väldigt bra och några av de mer actionfyllda scenerna är ackompanjerad av den för anime mer typiskt poppiga musiken.Det finns några scener som nästan gör mig lite blöt i ögonen, vem hade trott att man skulle kunna få hjärteknip av förvuxna larver?

Det finns de som säger att den här filmen är Miyazakis mästerverk, och jag är nog böjd till att hålla med. Den känns före sin tid och ämnet är fortfarande aktuellt, handlingen engagerar trots att den ändå är ganska enkel och det är lätt att känna för karaktärerna.

Får man inte nog av filmen så kan jag glädja er med att den är baserad på de två första volymerna av mangan med samma namn, skrivna och illustrerade av Mayazaki, som totalt finns i sju volymer utgivna mellan 1982 – 1994.

Och till sist, det finns ju de som tror att tecknade filmer automatiskt är barnfilmer, det stämmer inte in på den här. Den är ganska våldsam, till en viss del blodig och mörk utan att för den delen vara överdrivet otäck. Men yngre barn ska nog inte placeras ensamma i soffan framför den här.

INGA KOMMENTARER