Nature Calls poster

Scouter ger aldrig upp!


Följ med på skogsäventyr när den hängivne scoutledaren Randy (Patton Oswalt) tar med sig en grupp ungdomar för att lära dem att den sanna glädjen finns i skogen. Hack i häl har han sin egen bror Kirk (Johnny Knoxville) som inte håller med. Han vill att grabbgänget istället ska kolla på wrestling på tolv skärmar i hans vardagsrum, samtidigt som de häver i sig glass och chips. Deras skillnader resulterar i en hård kamp om ungdomarnas förtroende, bland skogsbränder, bråk och nakna motorcyklister.

Nature Calls DVDMed stjärnorna Knoxville och Oswalt i spetsen tar regissören och manusförfattaren Todd Rohal sig an utmaningen att pusha för scouternas sak världen över. I ständigt växande stadskärnor där naturen byts ut mot shoppingcenter är scouterna ett utrotningshotat släkte och man ser inte många ungar nuförtiden som binder knopar och bygger lägereldar. De är för upptagna med sina smartphones och surfplattor. Ett klassiskt upplägg där “Det var bättre förr” ställs mot “Framtiden är här”, nobelt och beundransvärt – men tyvärr dränkt i överdrivna karaktärer och ett humör och språk i filmen som gör att det inte blir särskilt familjevänligt.

Det är svårt att kategorisera Nature Calls som något annat än en komedi för vuxna trots att den verkligen ser ut att vara någon form av familjefilm. Problemet ligger i språkbruket, det hetsiga beteendet hos vuxna, en väldigt enträgen åttaårig charmör som försöker förföra Kirks fru (Maura Tierney) och alldeles för mycket sex, kiss- och bajsskämterier.

Som vuxenkomedi fungerar det inte heller riktigt, fast då sett från det andra hållet, då det är väldigt många barn med i filmen som förhindrar den larvigt enkla handlingen att spåra ur ordentligt. Något som karaktärerna verkar kräva men aldrig får ordentligt.

Todd Rohals film hamnar i ett ingenmansland och blir en titt som varken passar för familjen, barn eller ens vuxna som letar efter något att skratta åt. Humorn lutar åt det barnsliga hållet och inte ens skojare som Rob Riggle (Hangover, 21 Jump Street) får mig att fnittra. Ju mer jag ser av Nature Calls desto mindre sugen på scoutäventyr blir jag. För är det såhär vuxna män beter sig i skogen, ja då är det nog bättre i stan ändå, trots att det ofta är brusigt, hårt och grått.