Asghar Farhadi's Nader & Simin: En Separation

En väldigt gripande och mångsidig film.


Nader vägrar flytta utomlands med sin fru Simin eftersom han känner ett ansvar. Han vill hellre att de båda tillsammans tar hand om hans alzheimersjuke far och gemensamma dotter Termeh i hemlandet, vilket Simin vägrar gå med på. Ultimatum ställs och parets äktenskap löses upp med många outtalade problem fortfarande olösta.

När Simin packat sina saker och gått ut genom ytterdörren lämnar hon Nader ensam med både dotter och far, samt ansvaret för deras försörjning. Nader anlitar en kvinna för att ta hand om fadern när han är på arbetet, för att hans dotter ska kunna fortsätta studera. Men det visar sig att kvinnans kompetens och religiösa disciplin inte tillåter henne att ta hand om fadern på rätt sätt, varpå en konflikt blossar upp. Det dröjer inte länge innan Nader, Simin och Temreh fastnat i ett nät av lögner, konflikter och anklagelser. Och vem som talar sanning, vem du bör ha investerat din tillit hos avslöjas inte förrän filmen är helt redo att avrundas.

Nader och Simin - En Separation DVDNader och Simin – En separation är skapt av en för mig okänd manusförfattare och regissör som heter Asghar Farhadi. Det är ett trivsamt första möte med kreatörens film där han visar prov på både ett genialiskt manus och en härlig närvarokänsla i sättet han filmat och arrangerat. Mycket hjälp fås av ett stabilt gäng skådespelare som klarar sig från överspel både i de värsta kakafonierna och under de lugnare stunderna. Skådespelarna är också de okända för mig sen tidigare, även om jag kanske sett dem så har jag inte lagt dem på minnet. Hur som helst, så applåderar jag Nader, spelad av Peyman Moadi för ett väldigt trovärdigt porträtt. Likaså en applåd riktad till Simin, Leila Hatami och även till en man som heter Shahab Hosseini, han spelar en karaktär som jag inte nämnt, men han är minst sagt omöjlig att missa.

Filmen blandar individuella relationsdraman på väldigt många nivåer men det blir aldrig svårt att förstå vilka känslor i bild som frammanas av vem och varför. Nader och Simin – En separation är klart en av de bästa filmerna jag sett i år, jag ångrar att jag inte dök över den direkt när den landade här hemma, för den förtjänar verkligen inte att glömmas bort och samla damm i hyllorna. Alla som intresserar sig för draman med värme, lite svart humor och ibland gränsfall till såpopera fast utan den dimmiga belysningen och dåliga skådespelet bör ta sig en titt på denna!

En solklar femma, en fantastisk presentation av ett genomgående starkt och evigt drivande manus gör Farhadi’s film till ett av årets (om inte årets) bästa dvd-släpp. Bockar och bugar mig inför Folkets bio, som ger ut filmen i Sverige.

INGA KOMMENTARER