Simon Curtis's My Week With Marilyn

Marilyn Monroe lever igen!


Michelle Williams har fått uppdraget att imitera och agera som en av världshistoriens största kvinnliga stjärnor, Marilyn Monroe. Resultatet är häpnandsväckande och för dig som sett allt, hört allt och läst allt om stjärnan är nog det här så närma himlen du kan komma! Marilyn Monroe lever igen – för en kort stund i Simon Curtis (regi) och Adrian Hodges (manus) film My Week with Marilyn!

Under sommaren 1956 så arbetade den 23-årige Colin Clark (Eddie Redmayne) för första gången på en filminspelning. När Laurence Olivier tog in honom som tredje regissörsassistent, alltså passop, så levde han redan drömmen. Men det skulle inte sluta där – för i filmen som spelades in så figurerade inte bara stjärnan Olivier (Kenneth Branagh) utan även megastjärnan Marilyn Monroe. Med lite tur, bra timing och med hjälp av hårt arbete och mycket slit så lyckades Clark skapa sin livs bästa sommar där varje dag flitigt redovisats i hans privata dagbok, samma dagbok som nu filmatiserats så att vi, resten av världen kan ta del av hans äventyr tillsammans med Monroe och Olivier i ett praktiskt format, sett från Clark’s synvinkel.

Det är en påträngande insyn i 50-talets stjärnspäckade värld, där glamour och glädje präglar filmerna och våra främsta intryck – men också där inspelningarna var långdragna, frustrerade och svårarbetade. Främst på grund av de stora stjärnorna (här Marilyn) och deras egensinniga behov. Vi följer Colin från den första intervjun till hans sista dag på inspelningsplatsen för “Prinsen och Balettflickan”, en kort men väldigt intensivt underhållande tid där ynglingens roll att spela blev större än han någonsin kunde ha anat.

My Week with Marilyn är en vackert filmad berättelse fylld av trovärdiga scener, oslagbara kopior av Monroe, Olivier med flera. Gripande, lustande och bitvis spännande med många roliga avvikande scener för att lätta upp stämningen. Filmens melodi, tempo och utseende är i harmoni och trots att jag inte är någon Monroe-ofil så finner jag det väldigt intressant att få ta del av den här Bakom-scenen-typen av berättelse. Hur mycket som är sant är för mig omöjligt att avgöra, möjligen överdriver Colin Clark i sin dagbok men det spelar egentligen ingen roll. För föreställningarna om divan, den många av oss lärt känna från filmerna känns igen och det är fullt troligt att inspelningsplatser kring Marilyn, som kunde charma vem som helst med sin oskyldiga talang och sina rådjursögon, såg ut precis såhär.

My Week with Marilyn DVD CoverMy Week with Marilyn är inte bara en film för den som ikonifierat Marilyn Monroe utan den är fullt gångbar för alla som söker efter ett romantiskt drama och inte har någonting emot att det är stjärnspäckat både bland rollerna och de faktiska skådespelarna. Bäst är Marilyn, Michelle Williams som verkligen får till det, men med det sagt så finns det ingen motsats – allting, och alla är lika bra och lika förtrollande som Marilyn alltid varit, och alltid kommer att vara. En liten extra applåd till Emma Watson som syns till av och till i en mindre roll där hon övertygande påbörjat processen att skaka av sig Hermionestämpeln från Harry Potter.

My Week with Marilyn är en fullpoängare och en av årets bästa filmer på dvd, så missa inte den och Scanbox’s trevliga utgåva som både har kommentarspår samt en strax under 20 minuter lång bakom filmen med att gotta sig med.

INGA KOMMENTARER