My Movies
Att samla på film kan precis som allt annat samlande gå från ett enkelt nöje till en enorm röra. Nyckeln till “framgång” är ordning och reda, hur tråkigt det än må låta. Antingen görs det listor, sorteras i bokstavsordning, skrivs i excelblad och lämnas åt att inte uppdateras efter den första och enda stora ansträngningen. Jag vet inte hur många gånger jag katalogiserat mina filmer i collegieblock bara för att några nya titlar senare inse att det inte fungerar, och även om det fungerar så finns det enklare metoder.

My Movies är en av de här enklare metoderna och i grunden en enkel app som finns tillgänglig till iPhone, iPad, Android och även i datormiljö (iOS & Windows). Jag tänkte skriva lite om iPhone-appen som jag använt länge, för att möjligen förenkla livet för en och annan samlare där ute, som fortfarande känner collegieblocksångesten i hjärta och själ.

My Movies "Hyll-vy"My Movies är en app från Binnerup Consult, ett danskt företag (Heja Skandinavien!) med 15 anställda enligt deras egen hemsida. De utvecklar främst verktyg som förenklar livet för medie- och filmintresserade med en rätt imponerande portfolio av program. Gillar du katalogisering och liknande, ta en titt på deras hemsida.

Appen är relativt lätt på 21,3MB och är optimiserad för iPhone 5 men fungerar lika bra på en gammal 4 (utan S). Det är ett enkelt program med få funktioner men väldigt många möjligheter. Oftast stabil men med vissa brister, och väldigt irriterande såna.

Vi tar en titt på layouten som jag tycker är väldigt lättöverskådlig och enkel. Appen öppnas, laddar fort och direkt så syns samlingen antingen i en “Hyll-vy” eller listvy där jag föredrar hyllan då det går snabbare att scrolla genom med den. Filmerna som visas är i början alla i hela samlingen. Men vill man går det att filtrera ut genom olika val vid knappen som ser ut som en sil (ungefär 30 stycken) för att bara se filmer med till exempel en viss aspectratio eller mediatyp (DVD/BD). Det fungerar bra även om en del filter känns aningen onödiga, såvida det inte är temakväll för filmer med Anamorfisk Widescreen (2.40:1).

Att sortera titlarna i samlingen är lika grundligt även det (under title), där allt från regissör och datum då filmen lagts till plus många fler val kan göras. Speciellt användbart om man är sugen på en specifik genre av film. Inte lika bra vid sortering av regissörer då det blir en väldigt lång lista.

Scanningen av nya filmer är enkel men det är även här det brister en aning för My Movies. Jag tog nyligen bort min samling för att lägga om den eftersom jag inte uppdaterat tillräckligt ofta (collegieblocksångest) och tänkte att det är enklare att lägga till alla filmer igen, istället för att dubbelkolla om de fanns med i appen. Ett dumt val då det här annars väldigt pålitliga programmet hängde sig och kraschade ett stort antal gånger innan jag hade fått in alla titlar (runt 800 stycken). När det väl fungerade så gick det väldigt fort, speciellt med “multiscannern” som scannar fler filmer och lägger till dem i hög till samlingen. Men även där kraschade det mer än önskvärt och mina felmeddelanden till Binnerup Consults tekniker blev mer och mer aggressiva. Scanningen är annars väldigt enkel så länge man har rätt ljusförhållanden och är tålmodig med att kameran tappar fokus på streckkoderna mer än önskvärt. Det går även att knappa in streckkoden i en sökfunktion, eller söka på titel, men har man en stor samling så tar det alldeles för lång tid. Ibland är det sista utvägen då en del distributörer anser att streckkoder ska vara 2×1 cm.

My Movies "Detaljvy" I “Collections” syns filmsamlingen och där laddas allt snabbt och oproblematiskt. Tappar man sig fram till en film detaljvy så finns det gott om information från tekniska detaljer till skådespelare, snabbt laddande trailers och cover-art i högre upplösning (som ej går att spara på enheten!). Här (eller när filmen läggs till i samlingen) så går det också att fylla i lite personliga detaljer som inköpspris, inköpsplats, eventuellt värde med mera, för den som verkligen vill ha koll.

“Persons” är personer som är taggade i de filmer som finns i ens samling. Går jag in på Alfred Hitchcock så ser jag bara de filmer med Hitchcock som jag äger, där det hade varit roligare att se fler titlar – för att jaga ifatt dem och lägga till i samlingen. En bra funktion ändå, om man till exempel vill se film med Matt Damon en kväll, då är det snabbt kollat vilka det finns i samlingen.

“Releases” är en gnutta seg att uppdateras även om det har blivit mycket bättre. My Movies databas förlitar sig mycket på att användare skickar in förslag om filmer som bör läggas till (det görs väldigt snabbt vid sökfunktionen) och kommande filmer är det ju inte många som sitter och trycker på, vilket gör att det inte riktigt hänger med varje gång. Funktionen har blivit bättre, men det finns mer utrymme att förbättra fortfarande.

“Trailers” önskar jag att den döptes om till “Videos” för det är både trailers och klipp med mera som huserar där. Snabbt att titta igenom, väluppdaterat och inga problem att strömma från på 3G-nätet. Utbudet är faktiskt riktigt bra med dagliga uppdateringar.

Under “Settings” kommer det återigen upp en mängd funktioner som känns aningen dolda. Där går det att synka samlingen över enheter, skapa listor av samlingen i .pdf-format med eller utan fodralbilder samt koppla My Movies till sociala media (Endast Facebook & Twitter). Det finns såklart också inställningar för utseende (två olika teman) och länk till en väldigt trevlig sak som kallas för “online collection”. Köper man appen får man nämligen en samling som visas online dit du enkelt kan länka filmentusiast-kompisar för att låta dem dregla! Min samling kan du se här, ta en titt så behöver jag inte skriva mer om det.

Priset på appen kan verka lite avskräckande på runt 45:- (det mesta som inte kostar sju kronor är det) men jämfört med konkurrenter som jag tycker gör ett sämre jobb så ligger det på en bra nivå. My Movies fungerar både för den som samlar på mycket film och verkligen går in för det lika mycket som för den som mest vill slippa lämna soffan för att kolla vilka filmer som står i hyllan.

Bra allround, bra uppdaterad och med trevlig kundservice som både svarar på mail och lägger till föreslagna titlar snabbt. En bra app för att hålla koll på filmsamlingen med helt enkelt.

Översikt
Betyg
DELA
Grundare och skribent. Ser på film främst för berättelserna och vurmar för dramatik. Favoritfilmerna är The Big Lebowski, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain och Requiem for a Dream.