Ricky Gervais i Muppets Most Wanted

Mupparna lyckas igen, det här är jätteroligt!


När filmen Mupparna släpptes för drygt tre år sen kändes det som om att franchisen hade fått en välbehövlig makeover till en familjemarknad som vunnits av animerade filmer. Den icke-animerade familjefilmens öde låg, för att överdriva en aning, i Mupparnas händer och det behövdes något nyskapande och riktigt roligt för att vinna mark. Precis det som levererades.

Nu har nästa steg i förfiningen tagits och Muppets Most Wanted är faktiskt ännu bättre och en ordentlig underhållare full av skoj för hela familjen. En film som gång på gång lockar vuxna och barn till skratt och till det har en riktigt bra historia att berätta.

Muppets Most Wanted DVDDet är dags för Mupparna att göra comeback och sätta upp en ny världsturne trots att deras “chef”, Grodan Kermit är osäker på att det är en bra ide. De övriga Mupparna känner dock stort förtroende och hopp, då de hittat en driven och övertygande manager i Dominic Badguy, spelad av en för en gångs skull positiv Ricky Gervais.

I vanlig ordning går det inte helt efter planerna och det dröjer inte länge innan Kermit sitter fängslad i Rysslands värsta fängelse istället för att åka jorden runt. Hans plats har tagits av en ond dubbelgångare med en idiotsäker plan för att stjäla Englands kronjuveler. Upplagt för en galen och laddad film med fantastiska intriger, mycket humor och spänning – när Mupparna gör comeback, igen!

Likt de tidigare filmerna så finns det ett par mänskliga huvudroller av vikt och här spelas de av Ricky Gervais och en mindre roll av Tina Fey, chefen för det ryska fängelset som verkligen kommer till liv och för mig blir det bästa Fey gjort sen 30 Rock. En biroll av Ty Burrell, den virriga pappan från Modern Family underhåller gott då han tillsammans med muppen Sam Eagle jagar efter juveltjuvarna och under tiden hinner med ett av filmens bästa musiknummer. Ett av väldigt många bra nummer då musiken i Muppets Most Wanted hela tiden är tokrolig och svängig med riktigt härligt komiska texter.

Listan över gäster, eller “cameos” som man säger i branschen, är rekordlång. Från Danny Trejo till Celine Dion och säkert ett femtiotal däremellan dyker upp i bild bara för någon sekund eller för längre stunder. Ett säkert kort för att hålla en vuxen publik intresserad men inte alls nödvändig då det klassiska kupp-manuset gör tillräckligt för att hålla mig på tårna. Ett manus som är riktigt finurligt och påhittigt där en pågående brottsvåg utan att störa pågår i lag med att tjugo eller fler muppar ska få tid, skämt ska levereras och musiknummer spelas upp. Aldrig märker jag att det är hackigt eller omotiverat, hela tiden är det istället följsamt. Hatten av till James Bobin som mest är känd för den förra Mupparna-filmen men som även regisserat kult-serierna Flight of the Conchords och Da Ali G-Show som båda nådde oanade framgångar.

Mina barn, två tjejer den ena sex och den yngre fyra år, tyckte att Muppets Most Wanted var suverän. De skrattade nonstop åt Kermits dubbelgångare Constantine som är en av de roligaste mupparna någonsin. En ond Kermit helt enkelt, vilket betyder att ingen sköter om de andra mupparna, som givetvis tappar kontrollen utan sin ledare. Det händer någonting konstant och Muppets Most Wanted saknar temposvackor och tristess. Utan tvekan en av de roligaste familjefilmerna jag sett de senaste tio åren och har du missat den så tveka inte, se den genast.

Det enda jag kan tänka mig klaga över är bristen på extramaterial och att filmen inte finns med svensk översättning utan bara engelska och ett par romanska språk plus polska. Som tur är så kan mina döttrar engelska, men för andra yngre i publiken så kan det kan vara avgörande för om det här är en rolig film eller inte..