The Muppets (2011)

Ett kärt återseende.


Med blandning av nostalgi, gammaldags och ny teknik och en väldigt roande berättelse är nya Mupparna-filmen en riktigt trevlig familjefilm där vi återser de flesta av både de kända och mindre kända mupparna. När det är dags att sätta upp en show!

Walter är världens största Mupp-fan i en värld där tv-program som “Punch-teacher” (Slå läraren på truten) knuffat undan den hederliga underhållningen till fördel för dumheter och en hetsig jakt för att öka tittarsiffror. När hans bror Gary (Jason Segel) och dennes flickvän Mary (Amy Adams) bokat en romantisk resa till Los Angeles så passar Gary på att bjuda in Walter för att ta en snabb sväng till Mupparnas gamla filmstudio, ett drag som kommer bjuda in dem i ett äventyr där hela Mupp-franchisens överlevnad helt plötsligt hänger på dem. Samt som utmanar Mary och Gary’s relation, då Gary nog borde ta och fråga sig om han är en man, eller… om han verkligen är en mupp?

Lite för de vuxna och mycket för de yngre. Mupparna balanserar den mänskliga vs. Muppiga inblandningen perfekt, mixat med rak handling, många montage och sång med tillhörande dans. Det är ovanligt medvetet av skådespelare och Muppar att de figurerar i en film och många av de roligaste skämten handlar om hur det ska gå för den faktiska filmen, den vi tittar på alltså. Även i handlingen står underhållningen på spel, då en show måste sättas upp, efter att alla gamla muppar samlats. 10,000,000 är summan som behövs spelas in för att stoppa (den dåligt rappande) Tex Richman (Chris Cooper) vars agenda är att riva Mupparnas studio till fördel för The Moopets och andra planer. Undrar du vad The Moopets är? Föreställ dig Mupparna på rökheroin ungefär…

Den klassiska kärlekshistorien är inte något sämre den heller utan lever upp till förväntningarna. Mupparna är uppbyggd som en rätt typisk musikal med vissa inslag av melodrama där kombinationen sång och dialog känns väldigt naturlig, det är nästan som om det måste sjungas och det görs det också. Bästa låtarna är “Man or Muppet”, klassikern “Mahna Mahna” och obrydda “Life’s a happy Song”.

Mupparna blurayExtra roligt är också att få en Gott och blandat-påse med varierande kändisar som Jack Black, en del av showen, Zach Galifianakis som kommentator, Selena Gomez, Whoopi Goldberg samt den roliga grabben som ses i Modern Family, Rico Rodriguez. Cameos i all ära, alltid roligt – men den stora applåden går till Jason Segel som tycks som skapt för att spela tillsammans med Muppar, menat i all god vilja – han och Amy Adams var min stora oro inför titten men de gjorde absolut ingenting som försämrade utan snarare tvärtemot.

Är du som mig, att du får en liten sorgetår att inte Mupparna för evigt är det mest populära alltid på vår jord när du ser dem så är det ju givet att du ska se den här filmen. Detsamma gäller alla andra också, då Mupparna är en av de trevligaste, harmlösaste och roligaste filmerna som släppts för hela familjen i år. Mupparna är nummer ett när det kommer till den här sortens underhållning och för mig kommer de alltid att vara det.

Blurayen som jag sett hade riktigt bra ljud där det verkligen lät bra under sångnumren utan att det blev några höjningar och sänkningar av volymen. Bildmässigt och ett rent nöje, så inget fel på skivan. Massor av extramaterial för den som inte nöjer sig med bara filmen också.

INGA KOMMENTARER