Matthew McConaughey med grabbarna i MUD

Matthew McConaughey fortsätter glänsa i bra roller!


Matthew McConaughey har gått från att vara en dumdristig rolltagare med en förkärlek för trista romantiska komedier (enligt mig) till en av de mest intressanta i Hollywood. Med förande roller i filmer som Killer Joe, The Paperboy, Lincoln Lawyer med flera har han visat sig vara en kompetent skådespelare med mycket att ge, som trots att hans roller ofta liknar varandra klarar av att vara ombytlig och karismatisk, även som badguy.

I MUD (med stora bokstäver för att det ser bättre ut) så spelar han just Mud, en man som av okänd anledning gömt sig i en övergiven båt på en ö mitt i vildmarken. Han väntar på sin flickvän (Reese Witherspoon) när de två pojkarna Ellis (Tye Sheridan) och Neck (Jacob Lofland) kliver iland. De tre lär känna varandra och pojkarnas nyfikenhet och äventyrslusta är omättlig, passande för en spännande sommar som kommer erbjuda mycket av den spännande varan.

Mud BluraySom läst ur en bok rör sig MUD framåt långsamt och försiktigt när regissören och manusförfattaren Jeff Nichols (Take Shelter) berättar om den här helamerikanska ovanliga småstadshändelsen. Det är absolut inte en actionfylld film som blåser på med effekter och publikfrierier utan helt en film som på sina egna villkor (Nichols villkor) tar historien framåt med hjälp av att hålla publiken ovetandes och bit för bit ge lösningen till hela pusslet.

McConaughey glänser totalt i rollen som Mud men det är inte helt och hållet hans film att briljera i. De två ungdomarna Sheridan & Lofland visar sig med rätt regi vara fantastiska skådespelare som behärskar både ett övertygande minspel och en konstant ström av övertygande repliker. Reese Witherspoon gör också hon en av sina bästa insatser på ett tag som den whitetrashiga Juniper, hon som allt kommer att cirkulera runt.

Samspelet mellan Nichols’ säregna manus, den perfekt valda miljön, skådespelare som gör allting rätt, en vardaglig men inte tråkig stämning och ett spännande berättande gör MUD till ett av årets bästa släpp. Stilmässigt påminner den mycket om “I Vildingarnas Land” blandat med lite western i den moderna fattiga södern. (Utan stora fluffiga fantasimonster.)

Förutom ett par slumpar i tempot och en vad jag tycker lite för outvecklad bihistoria rörande en av pojkarna så håller MUD från början till sista minuten. Det är en svårgissad film med många hemligheter och ju fler av dem jag får reda på, desto mer nyfiken blir jag på resten.