Mother and child

Tre berättelser som tvinnas ihop till en i Rodrigo García’s Mother and child. Mödrar, döttrar och deras män.


När Karen (Anette Benning) var fjorton år adopterade hon bort sitt första och enda barn. En händelse som format resten av hennes liv, varje andetag hon tagit de sista trettio åren har varit med en suck eftersom hon aldrig fått lära känna Elizabeth (Naomi Watts) – dottern som adopterades bort. En finansiellt säkrad jurist som tar det hon vill ha, när hon vill ha det. Deras liv kommer vävas ihop med Lucy’s. Lucy (Kelly Washington) driver ett eget företag och hoppas kunna adoptera en son eller dotter eftersom hon inte kan få barn på naturlig väg.

Rodrigo García som regisserat Mother and Child har sen tidigare skaffat sig ett rykte som kvinnoporträttens mästare. Han har tidigare gjort ”Nine lives” (2005) och ”Ten tiny love stories” (2002) som båda behandlar kvinnors relationer och liv i allmänhet. ”Mest” känd är han nog för HBO-serien ”In treatment” som även den handlar om psykologiska element.

Mother And ChildI den här filmen följer vi tre kvinnor och deras respektive manliga bekanta, deras liv står alla inför förändringar och utan varandras vetskap kommer de ha grov inverkan på varandra. Det är egentligen en huvudberättelse, om Modern Karen och barnet Elizabeth och en mindre berättelse som fungerar som skyddsnät för att kunna knyta igen säcken effektivt mot slutet. Lucy spelar alltså rollen som skyddsnät för en annars svårmanövrerad sista kurva alldeles före mål. Med det sagt finns det ingen anledning att tycka att jag förringar den berättelsen, dock så saknar den samma känslosamma engagemang som jag utvecklas medan jag främst följer Karens historia.

García vet som sagt hur kvinnors känslor bäst visas på skärmen och tillsammans med talangerna som anlitats för att spela dessa roller blir det inte något annat än ett kanonresultat. Hjälpen kommer i form av Samuel L. Jackson, Jimmy Smits och David Ramsey som spelar i någon form eller annan kvinnornas respektive. Alla med mindre men ack så viktiga roller, deras medverkan i filmen gör dialogscenerna som annars skulle uteblivit eller förvandlats till bakgrundsberättande. David Morse har även han en mindre roll, också den som en slags målvakt för Karen, som efter sin mammas död har svårt att hitta motivationen. García säkrar området noggrannt och lämnar ingenting åt slumpen.

Oturligt nog är det kanske det som gör att Mother and child inte riktigt får den där grymma effekten som jag hoppats på rent berättelsemässigt. Det är lite för färdigt och förklarat när filmen rullar. Egna funderingar eller förväntningar får inte tillräckligt mycket plats och visst kan det vara bra, Garcia får ju berätta det han vill berätta, men jag vill i alla fall sitta och fundera lite på vad som kommer att ske baserat på tidigare händelser istället för att bit för bit få allt förklarat i närmast kronologisk ordning.

Men trots det så är det här en riktigt bra film. Den har allt jag trodde jag var immun mot och den har så pass mycket att mitt immunförsvar försvagats avsevärt, Mother and Child gräver sig in i hjärtkammaren och lämnar efter sig små träflisor, en efter en sticker de till lite här, lite där – i de starkaste scenerna och det är det som gör den här filmen till den plågsamma men ändå bitterljuva upplevelse den är. För dig som alltid letar efter snyftare när du ska se en film är det här ett givet val, möjligen en bra film att se när livet känns alldeles för roligt (kom ner från molnen) eller bara ett bra val oavsett. Jag ser gärna om den och då såg jag den ju alldeles nyss.

INGA KOMMENTARER