Mörkt Vatten

Rafael Edholm’s Mörkt Vatten är snygg men intetsägande.


Daniel (Sverrir Gudnason) är en ung och ambitiös mäklare som ser fram emot att bli partner i firman. Det chefen inte vet är att Daniel har ett förhållande med Marie, chefens fru (Helena af Sandeberg). Tillsammans har de tagit sig friheten att under en helg inhysa sig i ett av husen som ska gå på försäljning, men efter att de svettats över både köksbänkar och soffor i allsköns olika närgångna positioner så märker de att de inte är ensamma. En hantverkare (Andrzej Chyra) har dröjt sig kvar för att fixa de sista detaljerna innan försäljningen och nu ställer han sig i vägen för Daniel och Marie’s stora kärlekshelg, som istället utvecklas till något helt annat, något mycket obehagligare.

Mörkt Vatten har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra film men det enda som tas tillvara på är fotot. Filmen är snygg och det märks direkt att det har gått åt mycket tid för att säkerställa att vi i publiken ska förstå vilken känsla som förmedlas och vad som komma skall, genom rätt uppenbara planteringar och kvardröjande kameror som filmar ledtrådar. Det mesta vi bjuds på är inspirerat och inte direkt nyskapande, tydligast är det när Edholm placerar kameran och gör precis som John Ford gjorde i klassikern The Searchers och skapar kontraster mellan inne och ute, säkert och osäkert. Ford’s scen blev ikonisk eftersom den fungerar i filmen. Edholm’s, som är kortare är egentligen bara snygg och en stämningshöjare.

Mörkt Vatten Packshot DVDDe två huvudpersonerna Daniel och Marie fungerar bra så länge de är på egen hand och karaktärerna kommer till liv med hjälp av kompetent men inte glänsande skådespel. Af Sandeberg är utan tvekan bäst. Så fort duon blir en trio och det otillåtna romantiska mötet förvandlas till något annat och filmen byter inriktning så stannar det mesta av. Förutom de fint planerade och filmade bilderna. Manusmässigt ett evigt haltande där motiven finns men inte riktigt räcker till, det blir aldrig övertygande, inte ens personerna i filmen verkar övertygade och de få variationer som skiljer Mörkt Vatten från valfri generisk slasherfilm är mer tråkiga än speciella.

Det här är faktiskt en riktigt seg film som inte säger mig någonting, tar sig fram sakta och känns bra mycket längre än timmen och kvarten som den håller på. Anledningen till att jag inte gillar är att det går inte att bara göra en snygg film, den måste handla om någonting involverande också. Filmen benämns som en thriller och så långt håller jag med, men för den som hoppas på en nagelbitare av rang finns det ingenting att hämta, det är mest bara tråkigt och omotiverande. Men som sagt, snyggt i alla fall.

INGA KOMMENTARER