Monsters

Underhållande men inte storslaget.


En av de största frågorna här på jorden, som diskuterats till leda – är om vi är ensamma i universum eller inte. Många tror på varelser från yttre rymden, vare sig det är snälla figurer med stora ögon som E.T eller elaka med tusentals vassa tänder som bollarna i Critters. Filmatiseringarna med aliens går tillbaka långt i tiden och några av världens populäraste filmer ligger i det facket. Alien, E.T, Independence day, District 9 med flera. Science fiction är en genre som ofta hanterar frågorna utan svar eftersom vetenskap och fiktion går hand i hand, i alla fall i den fiktiva världen.

I Monsters besvaras det inte heller några frågor kring det stora mysteriet, eftersom det också är en saga i filmens värld. Men lyssnar vi på Gareth Edwards berättelse om enorma varelser som terroriserar Mexico med omnejd utan någon vettig anledning så finns det ju uppenbarligen aliens. Och dom är inte snälla, möjligen är det ett irriterat gäng tentakelsvingande terrorister från yttre rymden som NASA lyckats fånga med den sond de skickade ut 2009. I det experiment som gick åt skogen då sonden kraschade i Mexico istället för att fint landa på hembasen.

Nu bekämpar både den Mexikanska och den Amerikanska armén utomjordlingarna, samtidigt som delar av Mexico (där allt utspelar sig) dömts ut som infekterat område, som inte är säkert att vistas i. Landet stängs ned, kusterna spärras av och båtarna kommer få stanna i hamnen. En gigantisk mur har byggts vid gränsen till USA för att stoppa spridningen av varelserna, som tycks kunna föröka sig i en rasande fart eftersom de trivs väldigt bra i det fuktiga centralamerikanska klimatet.

Mitt i allt kaos, emellan striderna armé vs. varelser så befinner sig fotografen Andrew (Scoot McNairy) för att tjäna lite pengar på sin talang. Han hamnar dock på avvägar från sina motiv och kan inte ägna sig så mycket åt det han vill, då en skön blond donna vid namn Samantha (Whitney Able) behöver hjälp att ta sig över gränsen. De slår följe och det är ungefär när det händer som vi bjuds in i handlingen. En handling som kommer ta Monsters allt längre och längre ifrån sin lockande titel som utlovar Monster.

Monsters är en annorlunda film som utspelar sig mitt i en krigszon där militärens närvaro mest påvisas med spaningshelikoptrar och gamla övergivna fordon som kraschats och slagits sönder, vägarna kantas av gamla stridsflygplan, tanks och lastbilar som en gång i tiden kämpat mot varelserna, som tycks vinna striden för stunden. Den mexikanska befolkningen hankar sig fram genom att sälja gasmasker och arrangera flyktresor över gränsen och tycks konstigt nog till största del ha accepterat allt som sker. Andrew och Samanthas resa sker i allra sista sekund och det är svårt att få hjälp. Varelserna kommer allt närmare civilisationen och det tycks väldigt svårt att stoppa dem, med påtryckningar från Samanthas far så måste Andrew leverera ett stycke dotter, och det så snart som möjligt. Han måste hitta en lösning för att föra ut henne ur landet.

Förväntar du dig ett actionspäckat science-fictionäventyr i stil med “District 9” så kommer du med största sannolikhet att bli besviken eftersom Monsters inte riktigt fokuserar på explosioner eller snabba actionscener. Även om de finns dät. Inuti actionmiljöerna finns en dramabubbla som omsluter Samantha och Andrew och deras resa genom ett sargat Centralamerika. Med utfyllnadsbilder på militära objekt förklaras vad för sorts situation filmen befinner sig i, med helikoptrar, speakerröster genom megafoner och stora temporärt målade varningstexter på husfasader är det rätt så lätt att sätta sig in i situationen. Samtidigt som Andrew och Samantha rör sig närmre kärnan till problemet på sin väg mot frihetens Amerika där allt förmodligen kommer bli bra.

På sätt och vis så speglar Monsters det kaos som många tycker symboliserar Centralamerika genom att invadera landet med varelser från yttre rymden, folket klarar sig men vill precis som i verkligheten historiskt – röra sig till ett Amerika fyllt av möjligheter och frid. Försköningen av USA är inte i stil med “Independence day” men för den som inte är alltför förtjust i stilstudier av den amerikanska fanan kommer nog de kritiska tankarna att löpa amok. Det är en typisk Hollywoodfilm i grunden – med en annorlunda twist kring huvudkaraktärerna. Science-fiction biten av Monsters består av långsamma bilder på varelserna och förutom att det handlar om besökare från yttre rymden så har inte den här filmen särskilt mycket med sci-fi att göra, dramatiken kring Andrew och Samantha ligger i fokus och hur deras relation utvecklas i en annorlunda miljö är på inget sätt ointressant – men kommer med största sannolikhet att göra många ivriga tittare lite besvikna över innehållet.

Scoot McNairy och Whitney Able’s samspel fungerar bra tycker jag, de delar på ansvaret att föra handlingen framåt och deras skådespel håller en ok nivå. Det finns en hel del tveksamma skeenden i filmen som inte övertygar men på det stora hela så är jag nöjd med Monsters. Inte alls den film jag förväntat mig, mindre fart och fläkt och mer relationsbaserat.

Så Monsters utger sig för att vara något den inte är? Nja.. inte direkt, det är nog bara alldeles för enkelt att skapa sig en uppfattning baserat på de korta trailers som finns att tillgå tillsammans med designen på fodralet. Monsters är mer än bara en actionspäckad sci-firulle, resultatet blir en blandning av allting och tyvärr så tappas det lite karaktär på grund av det här.

Noterbart är också, vilket du kommer sitta och fundera över också när du ser filmen – är varelserna, som fått ett mycket underligt utseende. Eftersom det är så få bilder på dem så säger jag inte mer än så, men du kommer antingen tycka om dem eller så kommer du sucka och lägga handen på pannan och armbågen på knät i besvikelse när du upptäcker dem.

En för mig helt ok upplevelse. Lite för glorifierande symboliskt, där Amerika står för räddningen och Mexico får vara helvetet på jorden, lyckas man bortse från det så är det underhållande – men inte storslaget.

INGA KOMMENTARER