Mike i Monsters University 2

Lyckad prequel men lite för grabbig.


Hur gick det egentligen till när monstren Mike och Sully lärde känna varandra? Innan de framgångsrikt samlade barnaskrik i containrar som ett av de bästa skrämmar-lagen? Undrar du det, ja då är Monsters University svaret. Då vi tas tillbaka till skolbänken med Mike, Sully och hela gänget på Oozma Kappa, det minst sannolika studenthuset att fostra framgångsrika skrämmare.

Men vi går först tillbaka längre i tiden och träffar en ung Mike Wazowski i lågstadiet. Då var han ett ännu sötare monster, en miniatyr av sitt vuxna jag, som ingen lade märke till, och som absolut inte skrämde någon. Men han var ett monster med en dröm, en dröm han höll hårt vid tills han en dag äntligen kom in på den högt ansedda skolan Monster University.

Men är man en grön boll som aktiverar gosanerven hos alla man möter så blir det svårt att accepteras som aspirerande skrämmare. Stenhård studiedisciplin och järnvilja räcker långt men inte hela vägen när det krävs en naturlig fallenhet. Och då gäller det att se till resan mot målet som det vikigaste. En resa Mike gjorde med sin nye vän, Sullivan (John Goodman). Det här är filmen som visar hur de blev vänner och tillsammans kämpade för att ta studenten som skrämmare, trots att till och med rektorn på skolan, hårresande Hardscrabble (Helen Mirren) blev en av deras ihärdigaste motståndare.

Uppförsbacke och underdogstory är det som gäller när hela världen ställer sig emot de två vännerna. Det är till och med så pass problematiskt att inte ens Mike och Sully tål varandra till en början. Men genom en rad prövningar i skolans skrämmar-tävling finner de varandra och andra vänner i brödraföreningen Oozma Kappa, en samling udda monster som inte riktigt passar in någon annanstans.

Vägen mot vänskapen och framtiden kantas av många utmaningar och de flesta löses med en moralisk kompass. Det är viktiga saker som att inte fuska, att man ska uppskatta goda vänner och vara snäll, rätt typiska grejer som aldrig kan upprepas tillräckligt.

Förutom Mike och Sullivan som du säkert känner igen sen tidigare så är det rätt torrt på stora karaktärer. Om jag jämför med den första filmen så finns det ingen jämlike till Boo (den lilla flickan) eller Mikes flickvän, inte heller finns det något definitivt hot som Henry J. Waternoose däremot så dyker elakingen Randy (Steve Buscemi) upp i en mindre hotfull gestaltning. Han bakar cupcakes och kämpar för acceptans precis som Mike. Filmen ligger på ett lite djupare plan utan att gå för djupt, humorn är liknande med mycket ramlande, famlande och tramsande. Lika roligt som i den första, men mindre dynamiskt utan de extra birollerna.

Monsters University är en dunderbra för-följare till Monsters Inc. och jag har bara ett egentligt problem med den. Till det positiva läggs tempot, humorn, den otroligt följsamma och detaljerade animationen, vänskapsbanden och underdogkonceptet. Till det negativa tycker jag att det kan vara värt att nämna att det inte finns några speciellt positiva kvinnliga förebilder.

Monsters University blurayMöjligen är rektor Hardscrabble, den starka kvinnan som kommit långt i karriären en, men hon är inte särskilt snäll och hon är definitivt inte med på den positiva resan. Jag hade gärna sett någon positiv kvinnlig karaktär bland de få som finns. Den enda egentligt snälla är en galen husfru som maniskt diskar och tvättar kläder, ingenting jag nödvändigtvis tycker att mina döttrar behöver identifiera sig med. För de söker kvinnliga förebilder när de ser film och är det bara pojkar eller pojkaktiga karaktärer så tappar de intresset för filmen mer än de gör annars. Lite synd i en annars så väldigt bra planerad och utförd film.

Men ändå, trots den svaga balansen så är Monsters University en dundrande skojig film. En andra berättelse om Mike och Sully hade varit svår efter den första filmen tagit plats, men att berätta om tiden före är suveränt. Det är stora personligheter i monstren och de känns mer mänskliga än de flesta människor man ser i animerade filmer. Känslorna och humorn som förs fram är den största framgången i båda filmerna och det är därför jag ger Monsters University en klar fyra.

INGA KOMMENTARER