Möhippan

Fyra kvinnor, fyra män, ett bröllop.


Regan, Gena och Katie turas om att stå i rampljuset när Becky är den första i gänget att gifta sig. De tre vännerna är brudtärnor och förmodligen de sämsta möjliga. Regan (Dunst) är sur då hon ville gifta sig förs medan Gena och Katie (Lizzy Caplan & Isla Fisher) är mer brydda om hur mycket kokain de får plats med i näsan än om bröllopet.

När de tre sent natten innan vigseln råkar förstöra Becky’s (Rebel Wilson) brudklänning inser de att de gått för långt. De ger sig ut på stan för att rätta till sitt misstag, men stöter på Beckys framtida mans svensexa och hamnar således på avvägar. Sött sover Becky, ovetandes om att hela hennes entourage är ute och härjar, med hennes brudklänning, fyllda av droger, i en natt som erbjuder det mesta, men där skräddare ändå är en bristvara.

Möhippan (Bachelorette) BlurayTar du Baksmällan (ettan eller tvåan) och låter den handla om tre kvinnor istället för män så är du ett steg närmre vad du kan förvänta dig av Möhippan. Det är inte fullt lika galet dock långt ifrån rumsrent. De kvinnliga motsvarigheterna är inga duvungar och vet hur en natt av festande, panikångest och redlöshet innebär. Och när priset för en natt riskeras att betalas av den godhjärtade och av vännerna mobbade Becky, som Rebel Wilson gör fantastiskt bra, så blir det till och med aningen hjärtskärande spännande. Det är en “chickflick” med ordentligt riv där makten både i ord och handling ägs av starka kvinnor. Till en början…

För trots att Möhippan inleds så bra och bara beblandar kvinnor i talande roller så måste det av någon anledning blandas in en varsin pojke till dem senare. Möhippan slås ihop med svensexan och någonstans där börjar mitt intresse att sina. Jag hade hellre fortsatt titta på den filmen som innehöll kraft och orederligheter från de tre kvinnorna än den vanliga heteronormativa sagan. Visst, blanda in män men låt dem inte ta över så mycket som de tillåts nu, det görs inte tvärtom i många filmer där grabbgänget åker på svensexor och det finns tillräckligt av den typen av filmer redan, så varför inte låta det vara…

Dunst, Caplan och Fisher är bitivs grymt bra i sina roller. De ställs mot/med James Marsden, Kyle Bornheimer och Adam Scott som bitvis levererar en del roliga repliker men i huvudsak fungerar som en katalysator så att ingenting går för långt. En äldre (och riktigt tråkig) romans hindrar nattens galenskaper ytterligare samtidigt som den fungerar som en nödlösning för filmens sista hinder. Manuset är inget att skriva hem om och att ha fler än en boll i luften tycks ha varit problematiskt, men det fungerar. Det värsta är att det är luddigt kring vad som motiverar mycket i filmen och handlingen står ibland och stampar ordentligt, där det inte erbjuds något alternativt superkul att titta på innan bollen börjar rulla igen.

En hyfsad film för rak och rätt grov underhållnings skull som passar både killar och tjejer, män och kvinnor eller mixade grupper. Jag skulle inte rekommendera den efter den satta åldersgränsen på 11 år, då jag personligen skulle tycka att manliga strippor, kokainsnortande på strippklubbar med mera är aningen magstarkt för en elvaåring… Men det är kanske bara jag?

För vuxna, ett sätt att slarva bort 90 minuter utan att känna sig lurad. Bristerna är många men det håller sig ändå över ytan.

INGA KOMMENTARER