Modig

Pixar överträffar sig själva (igen) !


Merida är en skicklig bågskytt som älskar att ta ut sin häst Angus på upptäcksfärd, hon är en fri själ och tar tillvara på varje dag i ett mystiskt och magiskt Skottland. Hon är även en prinsessa med hårda krav på att upphålla ett visst yttre, där gott uppförande, seder och traditioner måste sättas främst. Vilket hennes mor alltid tjatar om.

Som dotter till Kung Fergus och Drottning Elinor är hennes framtida yrke utstakat som adelsdam, där finns det inte någon plats för ett fritt och äventyrsfyllt liv. Det är förutbestämt att hon ska bli fru till en av de andra tre klanernas förstfödda och de är på antåg för att i en tvekamp vinna prinsessans hand. Merida är minst sagt ointresserad, och för att förhindra ett liv i det hon tycker är misstänkt likt fångenskap följer hon sitt unga hjärta och bryter traditionerna, vilket skapar kalabalik för hennes föräldrar. När hon sen tar ett steg till och ber en häxa om hjälp så har hon ingen aning om vad hon ställer till med. Och hur svårt det kommer bli att ställa allting till rätta igen.

Modig / Brave Packshot Bluray SwedenModig är nog den Pixar-film jag sett fram emot mest av alla hitills och väntan på den rödlockiga hjältinnan Meridas intåg i den animerade fantasivärlden har varit allt annat än förgäves. Det är fantastiskt. Men det tyckte inte mina barn, för de är lite för unga, även om de aldrig har haft problem med filmer som rekommenderas från 7 år och uppåt så är Modig lite av en mörkare animerad film som verkligen skräms i vissa scener. Min äldsta dotter är 5 år fyllda på väg mot 6 och hon tyckte att de hot som Merida ställs inför var alldeles för mörka och skrämmande för att vi skulle titta klart på filmen, den gången.

Jag gav den en andra chans samma kväll och väntade tålmodigt tills barnen hade somnat för natten. Istället för det svenska ljudspåret, där Leif Andreé bland andra försöker få till det men inte riktigt lyckas så valde jag nu originalspråket engelska och filmen kom då till liv ordentligt. De skotska accenterna haglade, Fadern Fergus röst gick från Dramaten till Höglandet när Billy Connolly fyllde Andreés skor och detsamma för Merida, där Amy Diamond (som är bra) överglänses även hon med råge av äldre Kelly MacDonald. Det är svårt att återskapa originalet och trots att de svenska röstskådespelarna är bra, där Ewa Fröling, Lennart Jähkel och Elisabet Carlsson gör några av de övriga rollerna, så blir det sällan lika bra.

Förutom att de engelska röstskådepelarna glänser och verkligen får liv i sina karaktärer så tar Modig realism till en helt ny nivå inom animerad film. Utseendemässigt, sett till ansikten och kroppsformer med mera så är det övertydliga personlighetsdrag som används och de i sig är inte realistiska. Men i rörelser, ansiktsuttryck och stämning så är det nästan skrämmande verklighetstroget och ibland till och med svårt att acceptera att det faktiskt är animationer man tittar på. Ljussättning, vindar och andra naturliga element är fantastiskt förenade med motiven vilket gör det otroligt njutbart att vila ögonen på. Och även om man förväntar sig storverk av en studio som Pixar, som överträffar sig själva varje gång (nästan) så är Modig en överraskning sett till det tekniska.

Svagheterna för mig finner jag istället i handlingen. Då menar jag inte det som cirkulerar runt Meridas kamp för självständighet… utan den skotska myticismen som finns i bakgrundshistorien. Från denna tas den oroande stämningen som gör filmen mörkare och det är detaljerat skrivet men ändå lite för lättsmält. Jag har svårt att ta till mig den som ett allvarligt hot när spänningen ska byggas upp ordentligt, trots att det är det som tar filmen till nya höjder vad det gäller snygga och väldigt svårglömda bilder!

När filmen närmar sig sitt avslut så är det inte en fråga “om” utan “hur” och det blir aningen svårt att förlora sig i. Däremot så är Meridas egna del av filmen där hon kämpar mot konventionella tankesätt, krossar traditioner och verkligen kämpar för att få vara sig själv, fantastiskt bra. Möjligen är jag orimligt girig i kritiken den här gången och det känns lite grann så också, men är jag inte hundra procent nöjd så är jag inte, även om jag nog är i alla fall nittio procent nöjd ändå.

Utgåvan är av hög standard med ett rungande ljud och en bildkvalitet som verkligen tar tillvara på blurayformatet. Animerade filmer brukar ju se bättre ut generellt sett men det här var en riktigt skönhet att titta på, så jag tycker bluray hela vägen. Extramaterialet ser inte ut att vara mycket men när man väl har börjat titta så är det faktiskt riktigt långa featuretter som finns med. Allt från hur mjuk mossan i Skottland egentligen är till anatomi hos björnar gås igenom och det är riktigt intressant att lyssna till. Det följer även med ett par kortfilmer, en som förklarar mer runt bakgrunden till Modig samt den fina orelaterade Pixarkortfilmen La Luna. En riktigt fin liten film.

Modig är oavsett om jag satt och kände mig lite vissen mot slutet en helt fantastisk film som du absolut inte ska missa om du gillar stora äventyrsfilmer. Pixars animationer är som vanligt makalöst snygga, röstskådespelet på engelska är ohyggligt trovärdigt medan det på svenska i alla fall är tolererbart. En film som riktar sig till både flickor och pojkar men som vänder på den typiska hjälterollen och skapar en okonventionell lättgillad idol. En inspirationsfylld resa i vackra miljöer som är omväxlande och definitivt en film du måste se om du inte gjort det ännu!

INGA KOMMENTARER