Mitt Mörka Hjärta DVD

Fyra män på en resa mot förståelsen och förlåtelsen.


De fyra männen Marius, Patrick, Mario och Samuel återförenas efter 20 år. Det är en annorlunda återförening, då de förr i tiden stod på olika sidor av det hemska krig som skulle förlama Angola för en lång tid framåt. De var fiender och nu möts de som vanliga män, för att söka förståelse och förlåtelse.

En film av Stafan Julén och en av de fyra männen, Marius Van Nierkerk. Det är Marius vi främst får bekanta oss med då han berättar om sin nötta skolåda full av fotografier, trofeér och minnen från den hemskaste tiden av hans liv. Minnena hemsöker honom fortfarande och mardrömmarna har aldrig försvunnit. Detsamma gäller hans tre nya bekantskaper också, precis som Marius så upplevde de många hemska stunder under sin tid i det militära. När de var färdiga med kriget? Ja, då var det bara att fortsätta därifrån de kom.

Tvångsrekryteringar skedde från alla sidor och det var inte många soldater som förstod för vilka ideal eller mål de slogs. Angola var under attack från alla håll och intressenter över hela världen, USA, Portugal, Kina med flera försökte alla få en del av kakan. Det politiska spelet var hårt, fult och oärligt – som vanligt fick folket lida de största förlusterna, både soldater och civila…

I ”Mitt mörka hjärta” så får vi inte bara en mängd information kring de fyra männen utan även en genomgång av kriget som pågick i över 15 år, det är inte en lätt sak att sammanfatta i filmformat och därför fokuseras det på de personliga upplevelserna och minnen istället för de kalla faktarutorna. Marius agerar både dokumentärt objekt samt speaker, ett drag som inte riktigt gick hem hos mig då hans förmåga som berättare inte riktigt faller mig i smaken. Han svär onödigt mycket och bitvis låter det som om att han håller på att somna vid varje menings avslut. Inte en naturbegåvning på just detta, men välbevandrad i ämnet och inlevelsefull under de mest intressanta delarna.

Mötet mellan de fyra männen är en spännande och laddad historia som berättar sig själv vid lägereldar, platser där de varit i strid, ibland skjutandes mot varandra ovetandes om framtiden. Fördomar kring de olika faktionerna i kriget röjs undan samtidigt som Angolas vackra natur ställs i kontrast till ett krigshärjat land med massgravar och minfält.

Det är intressant att följa de fyra, att engagera sig i deras sorgearbete, kampen mot deras spöken, som är mest belyst kring Marius och även de små konflikter som alltid tycks ligga redo för att blossa upp och skapa oro bland gemytligheten. Det märks att männen varit fiender men söker en gemensam väg framåt, för sin egna skull, för sina hemländers skull och för Angolas skull.

”Mitt mörka hjärta” är en sevärd dokumentär som tar upp ett krig många inte vet mycket om, inklusive mig. Jag fick lära mig mycket nytt men främst av allt fungerade den här filmen som en språngbräda till ytterligare efterforskningar. Fint och respekfullt skapt med delar av både de vackra och det hemska från Angola.

INGA KOMMENTARER