Mitt liv med Jayne Mansfield

En stjärnas uppgång och fall.


Jayne Mansfield föddes som Vera Jane Palmer, en kvinna som gifte sig ung, fick sitt första barn under tonåren och aldrig gav upp om drömmen att bli en av de störsat filmstjärnorna Hollywood någonsin skådat. I viss utsträckning lyckades hon, det beror på hur man värderar framgång såklart, och publiciteten kring hennes eskapader och rosaglamorösa livsstil bräckte under en tid megastjärnan Marilyn Monroe – vars blonda, lockande sätt lamslog amerikas män under 50-60-talet.

I Mitt Liv med Jayne Mansfield så får vi reda på hur hennes liv utspelade sig från en liten lägenhet, strategin att slå igenom med hjälp av bystmått och blonderat hår till framgångens bittra baksida med en desto glamorösare framsida. Mansfield slog igenom och stod nästan sida vid sida med sin idol och samtidigt största rival Marilyn Monroe. Framgångarna och vägen dit krävde dock till slut alltför mycket och i desperation över att bli sedd offrade Mansfield allt inklusive utan möjigheten att vända tillbaka.

För idag är ju bevisligen Monroe den som vann blondinkriget, det är sällan om någonsin du ser någon annan på plånböcker, Warholplagierade tavlor, ramar, nyckelringar och allt annat du orkar bära från affärer som säljer krimskrams. Mansfield hamnade i skuggan efter att ha kommit på en långt ifrån felsäker plan till stjärnstatusen, tanken var att hon skulle spela på sin sexualitet tills en aura av kändisskap omringat henne. Då skulle hon svänga om för att anta svårare utmaningar som faktisk skådespelare. I ett mansstyrt studiosystem så blev planen inte mer än en omöjlig teori då hon bunden av kontrakt inte fick några andra roller än de hon bara skulle använda sig av för att komma in i branschen.

Mansfield spelas galant av Loni Anderson, som också är väldigt lik originalet. Hennes stöttepelare i hemmet, Mickey Hargitay som Mansfield fick tre barn med varav ett döptes Mariska och senare blev ett med Law and Order: SVU och även ett mantra för Mikael Myers i The Love Guru… var var jag nu…? Jo, Mickey Hargitay spelas inte fullt lika galant av en annan kultikon nämligen Arnold Schwarzenegger. I vanlig ordning lika smidig som en garderob men passande för rollen då han spelar en bodybuilder med affärssinne och eget framgångsrikt företag. Han får även en orƒdentlig chans att visa musklerna i tighta spandexkallingar. I äktenskapet med Mansfield var Hargitay en hjälpande hand, deras liv tillsammans visas som den goda sorten men led precis som allt annat svårt av kändisskapets lockande.

Filmen utspelas från början av Mansfields karriär, under dess mest hektiska tid med ett hopp till Mansfields plötsliga död och ges som en återberättelse av Mickey. Det utvecklar sig till en riktigt sevärd och intressant historia där det är relativt lätt att knyta an och tycka om, samt tycka synd om både Jayne och Mickey. Du behöver inte ha någon speciell kunskap om Mansfield förutom vetskapen att filmen är baserad på faktiska händelser, vet man inte det blir Mitt Liv med Jayne Mansfield mer en seg komedi och det känns inte riktigt rättvist.

Gillar du den gammeldags amerikanska skådespelerskan (det syns inte till några män) och vill veta mer om vilka de egentligen var, ta en titt på den här filmen. För det första är det spännande att se någon annan än Monroe i bild, sen så är det inte alls pjåkigt ihopsatt heller för att vara den tv-film det faktiskt är. Väldigt lätt-tittat och underhållande utan att ramla över i något komiskt överdrivet förutom Schwarzenegger’s oförmåga att koppla av förutom när han utför kroppsliga uppgifter.

INGA KOMMENTARER