Miss Bala

En nästan smärtsam besvikelse.


Jag ställer mig frågande till vilken film The Hollywood Reporter sett då de beskriver Miss Bala som “Fast and dangerous”. Eller “Gripping and provocative” enligt pålitliga Empire, som ändå inte vinner i underlighet då Sight & Sound citeras med “More twists and turns than Tarantino” på fodralet. Det senare stämmer i och för sig delvis, men det finns ingenting som är ens i närheten lika användbart omvälvande så som det brukar vara i Tarantino’s filmer, det mest bara vrider och vänder på sig, utan att det spelar någon roll.

Miss Bala är inte heller särskilt snabb eller farlig, allra minst gripande och provokativ, det är faktiskt på de flesta sätt jag kan tänka mig en riktigt usel thriller, en seg action och ett intetsägande drama. Helt borttappad i genrer, lika krävande av skådespelarna som det är för en säck potatis att ligga still och regisserad med en vision som mest innebär dåligt placerade kameror vars position bara förstärker anledningen till att jag måste ha volymen ställd femtio procent högre än de flesta andra filmer jag tittar på. Otroligt dåligt ljudlagd, inte filmens fel men ytterligare en faktor till varför det här inte gick hem hos mig.

Miss Bala Packshot DVD SwedenHandlingen cirkulerar kring den unga kvinnan Laura (Stephanie Sigman) som aspirerar att vinna skönhetstävlingen Miss Baja California. Hon tar sig förbi den första sållningen tävlande och allt är fridens fröjd. Tills samma kväll då hon och en vän är på fest och plötsligt blir involverade i en stor konflikt mellan amerikansk, mexikansk polis och en av de större drogkartellerna i Tijuana. Laura flyr från skottlossning och kaos med livet i behåll, men hennes vän är försvunnen – dagen efter börjar Laura leta efter henne, vilket leder henne rakt in i käftarna på den djävulska drogbaronen Arturo (Juan Carlos Galván) som verkligen vet hur man underhåller en kvinna på allra bästa (läs sämsta) sätt…

Det känns väldigt sannolikt att jag helt missat poängen med Miss Bala, som tar upp problematiken med droglangningens omfattning i ett Mexico där siestor i sombreros och glada möss som skriker Anderlay, Arrrrrriba! inte existerar. Gerardo Naranjos uppgift är att måla upp ett mörkare och mer allvarligt Mexico, där vi ser förstörelse ur en på många sätt hjälplös kvinnas perspektiv. Och det ska jag erkänna att han lyckas med. Bilden på fodralet där Stephanie Sigman står med ett patronbälte över axeln är dock en missvisande flört med potentiell publik som lovar lite av Colombianastuket, medan filmen egentligen är något helt annorlunda.

Det jag inte fastnar för är flera saker. Först ut Naranjos stil, att dröja med kameran inifrån bilar, från flak och liknande medan skådespelet rör sig till synes oberoende. Positivt för skådespelarna som inte behöver agera fullt lika mycket som om kameran följde med dem hela tiden, vilket hjälper en rätt loj men inte dålig ensemble, negativt för publiken som blir distansierad och får anta voyuerpositionen titt som tätt utan något följbart mönster. Sen så stör jag mig på att det kastas omkring och helt plötsligt bara händer saker, det här ackompanjeras av direkta felaktigheter där karaktärerna får information antingen genom att vara medium eller så har de oförklarade telepatiska förmågor. Det är slarvigt berättat från manus och runt saker som inte vore svåra att hålla reda på, utan enkla smågrejer – som ändå förstör.

På den positiva sidan så är Stephanie Sigman värd lite tid att titta på. Inte för att hon är en slank, vacker kvinna utan för att hon faktiskt tar med sig någonting vettigt skådespelarmässigt. För även om hennes roll inte är en sådan som får mig att tycka om, så är den onekligen välspelad, i alla fall bättre än dem hon spelar med och mot.

Men nej, Miss Bala är ett riktigt bottennapp som jag inte förstår mig på, vad är vitsen? En bildtext runt omsättningen för knarkhandeln i Mexico avslutar, men jag kan inte dra några vettiga slutsatser om vad det var meningen att jag skulle lära mig om det, få ut av eller reflektera över när jag såg filmen. Mest satt jag bara och höjde och sänkte ljudet på grund av den urusla ljudmixen.

INGA KOMMENTARER