Michael Nyqvist och Vera Vitali

Det här är Ulf Malmros bästa film hittills!


Gravida Malin (Vera Vitali) blir hemlös och ensam efter att hennes pojkvän (Sverrir Gudnasson) lämnar henne deklarerandes att den spännande kvinnan han föll för sedan länge försvunnit. Som enda utväg börjar hon söka efter sin pappa Martin (Michael Nyqvist) trots att han övergivit henne som liten flicka, en traumatiserande upplevelse hon inte lagt bakom sig. Men äntligen är redo att konfrontera.

Min Så Kallade Pappa blurayDet visar sig att Martin lever upp till förväntningarna av den arrogante fadern utan medkänsla då Malin möter honom bakom scenen på en av Stockholms populära teatrar, där han precis avslutat en föreställning. Han känner inte igen henne, han är inte intresserad av vem hon är utan avfärdar hennes försök till kontakt med att erbjuda en autograf som han inte ens skriver.

Men när Martin på sin egen födelsedagsfest kollapsar och blir inlagd på sjukhus så får Malin sin chans till en annorlunda återförening. Martin tappar minnet och Malin blir som enda anhörig vårdgivare. Plötsligt har Malin en far igen, hon har någonstans att bo, men frågan är hur länge charaden om lyckliga familjen håller; om inte Martin nu återfår sitt minne.

Med två av Sveriges stabilaste skådespelare just nu i ombytlige Michael Nyqvist och fantastiska Vera Vitali tar Ulf Malmros alla mina föreställningar om att han nuförtiden bara gör skräp och kastar dem rakt ut genom fönstret. Min Så Kallade Pappa är utan tvekan Malmros’ hittills bästa film och alla “synder” de senare åren är förlåtna. För precis så som Smala Sussie var 2003’s bästa komedi är det här 2014’s bästa dramakomedi. (Från Sverige.)

Filmen har en mänsklig inställning till problem som inte är helt vanliga men inte heller ovanliga. Den trasiga och uppslitna familjen ligger rakt i fokus. Historien med Malins trassliga uppväxt är på väg att återupprepas i hennes och sambon Franks relation, då Frank vill fly undan sitt ansvar som pappa. Medan Malin bearbetar sina egna upplevelser tillsammans med sin far så måste hon också värna för sitt egna, ofödda barn och dess framtid, en svår balansgång med många moraliska falluckor och svåra hinder.

Malmros regisserar två av Sveriges just nu bästa på film och resultatet är så otroligt bra. Min Så Kallade Pappa är en perfekt känslomässig upplevelse som rycker i varenda tråd för att få mig att gå igång. Dilemmat med att vara en bra pappa är det som slår hårdast hos mig och jag sitter i soffan med ett personligt känslokaos. Frågor som: “Är jag en bra pappa?” “Vad är en bra pappa?” dyker upp och mina brister blir uppenbara, likaså mina goda sidor. Jag tror helt ärligt att den här filmen fått mig att bli en bättre far, samtidigt som det är en gripande berättelse som vem som helst kan njuta av – med andra ord, det här är en film som du borde se om du inte gjort det. Det är omvälvande, välberättat, otroligt bra skådespelat och fint rakt igenom.