Michael Jackson

Michael Jackson var världens största soloartist sen Elvis Presley.


Dokumentären inleds i moll och påminner de flesta om den dagen då en stjärna föll. Michael Jackson hade hunnit bli 50 år innan det var dags att kliva av scenen för gott, efter ett liv av upp och nedgångar, precis som för alla oss andra. Skillnaden mellan Michael Jackson och oss vanliga ”dödliga” var ju att allt han gjorde synades i en uppförstorad skala med konstant bevakning från ett blodtörstigt mediadrev. Michael Jackson var en av världens största underhållare, men även i tvivelaktigheternas centrum, flera gånger om.

I David Gest’s The life of an icon så gås Michael Jacksons liv igenom grundligt av pro-Michael-tänkare. (Jag säger att det är hans film för han har producerat och sitter med i stora delar som en av de intervjuade.) Det här är alltså en faktahyllning kring mannen och musiken berättad i så kallat Talking heads-format där intervjuer och ”vittnesmål” kring Michael Jackson utgör den största delen. Familjen Jackson talar om sina minnen, om Michaels svårigheter, den långa barndomen som försvann i och med bildandet och promotandet av Jackson 5, giftermålen, barnen och ja allt du kan tänka dig från både de positivare och de negativare sidorna.

Michael Jackson: The life of an iconMed en speltid på över två och en halv timmar så kan det ju tänkas att det möjligen ska bli tråkigt att titta på en dokumentär av det slaget, trots att det även är bilder och musik såklart överlappande med pratandet. Det blir det aldrig. Michael Jackson: The life of an icon är förvånande intressant och grundligt genomförd film som tar upp det viktigaste du kan tänkas behöva veta om Michael Jackson, berättat i ett typiskt tv-format utan att försvinna i bruset av opersonlighet.

Det är både rörande och upprörande att få reda på så mycket kring en barndomsidol, (japp, jag diggade MJ, hade alla skivor fram till Dangerous förutom Motown-släppen som var lite för funky för mitt 8-åriga sinne.) Jacksons musik var och är något av det svängigaste som går att hitta – precis som Elvis Presley så var det idel succeér även om det inte är alltför ofta som vi hör deras alster snurra på radiostationerna. I och för sig, när hörs det en låt äldre än 2010 på svensk radio…?

Michael Jackson: The life of an icon är en bra och känslosam återblick som både väcker nostalgiska tankar samt nyfikenhet kring mannen bakom alla skandaler och alla hits. Michael Jackson kommer alltid att vara en av de största och anledningen till varför finns att hitta i den här dokumentären. På den både bild och ljudmässigt högkvalitativa blurayen så finns det förutom den långa filmen över en och en halv timme till intervjuer med mera – ett obligatoriskt köp för fans som saknar sin idol, ingen tvekan om saken.

INGA KOMMENTARER