Men in black

Bokstavsagenterna står inför en ordentlig utmaning.


Boris ‘The Animal’, eller som han själv säger “It’s just Boris!!” är den sista av sitt slag, en Boglodit från yttre rymden vars tidigare hobbies inkluderade att mörda allt i sin väg och använda upp alla resurser möjliga på varje planet han och hans likar besökte. De var en kringresande arme parasiter som blev stoppade och neutraliserade av den driftige Agenten K under sextiotalet för att aldrig igen sätta fot på jorden igen.

Nu har mer än fyrtio år gått sedan Boris och Agent K slogs om jordens vara eller icke-vara och Boris (Jemaine Clement, som känns igen från Flight of the Conchords) bryter sig äntligen fri från det fängelse han suttit fastkedjad i (på månen) med hjälp av Pussycat Doll’en Nicole Scherzinger. Boris har två saker på sin att-göra lista och han har för avsikt att sätta igång direkt. På den första raden står det “tidsresa till rymdkapplöpningens 60-tal” och på den andra “Krossa Bogloditernas baneman Agent K”.

Men in Black 3 är lite av ett science-fictionaktigt svar på Tillbaka till framtiden där det förflutna spelar större roll än nuet. Agenterna J & K (Will Smith och Tommy Lee Jones) är fortfarande partners i nuet men deras 14 år tillsammans i tjänst är i fara. Agent J blir tvungen att följa efter Boris the Animal till dåtiden för att hjälpa 60-talets Agent K (Josh Brolin) att återigen stoppa Bogloditerna, en uppgift krångligare än någon han ställts inför tidigare där excentriska tidsvisionärer, Andy Warhol och månlandningsraketer bara är en liten del av det skojiga. En värdig uppföljare som tar ut svängarna ordentligt berättelsemässigt (skriven för film av Etan Coen, inte en av Coenbröderna) men som förlorar lite av det exotiska som de första två filmerna gjort mig van med.

Men in Black 3 Packshot blurayGenom att introducera nya karaktärer och ställa äldre åt sidan så förnyas MIB i sin tredje installation. Rip Torn som spelade Agent Z flyttar på sig och ger plats åt Emma Thompson’s Agent O. Tyvärr får hon äran att leverera det minst roliga skämtet hittills i filmserien när hon ger sin företrädares eulogi som en nervös talare efter att Tommy Lee Jones precis getts tillfälle att totalglänsa. Pinsamt är en underdrift. Lee Jones fasas ut även han till en viss del och ersätts av en yngre upplaga av sig själv i Josh Brolin. Det är en riktigt smidig övergång men förhoppningsvis temporär om det skulle komma flera filmer. De är inte bara väldigt lika varandra utan Brolin gör en ruskigt trovärdig Agent K, något som var väldigt avgörande för den här filmens plus-minus-konto.

På utomjordlingssidan så är Jemaine Clement en oväntat fantastisk badguy, han är storvuxen, har en utomordentlig röst och en komisk glimt i ögat som inte försvinner trots att karaktären saknar allt vad empati och sympati innebär. De visuella effekterna han omges av är inte fy skam de heller och hans kropp, som är i någon form av ständigt föränderligt stadie och både ett skal och dödligt vapen på samma gång är minst sagt imponerande och kreativ.

Men in Black 3 levererar det mesta jag hade hoppats på och är en underhållande science-fiction som inte bör missas av alla som gillat de tidigare två filmerna. De vanliga karaktärerna finns med även om de antar nya skepnader och tugget mellan agenterna fortsätter i ordning. Det jag tycker är lite trist med Men in Black 3 är att det saknas mycket av det exotiska som de tidigare filmerna bjudit på – de olika utomjordingarna är inte fullt lika häftiga även om det finns scener som vittnar om det motsatta. Filmen är mer inriktad på att vi ska hänga med i handlingen och imponeras av tekniska gadgets istället för att beundra allsköns varelser, jag hade gärna fått det serverat lite annorlunda med mer organiskt visuellt godis.

Fortsatt så är jag personligen rätt så less på Will Smith’s återkommande lustigheter och hade hoppats att hans karaktär kanske skulle ha växt upp lite grann, vilket inte skett men som istället ges möjlighet i en smart del av manuset som ger oss en mycket större bild kring hela filmserien. Det bästa är de politiska kommentarer som blandas in omkring honom, blatanta men ändå trevliga att se. Smith blir ovanligt nog överglänst av en väldigt pratsam och rolig Michael Stuhlbarg som är en viktig nyckelfigur för hela filmen och härligt nog får mycket tid i rutan till mitt stora nöje.

För all del, se Men in Black 3 för det är en delvis rolig, ofta actionfylld film som lever upp till förväntningarna. Blurayen är i vanlig ordning från Sony riktigt fin både bild och ljudmässigt och i vanlig ordning så går jag inte in så mycket djupare på den delen. Extramaterialet tar upp förvandlingen från nutid till sextiotal, visuella effekter och bakom kameran-featuretter plus väldigt mycket mer. Det finns även ett bedrövligt spel där du med fjärrkontrollen ska skjuta aliens. Jag provade i fem minuter innan jag fick en mindre panikattack, så skippa med fördel det för din egen mentala hälsas skull, varför det finns med är helt oförståeligt.

INGA KOMMENTARER