The Mechanic med Jason Statham

Väl utförd action med en givet statisk Statham.


Det behövs väl knappast sägas att Jason Statham spelar en tuff kille i svart kostym men det är precis det han gör i The Mechanic, precis så som det varit sen Lock, Stock & Two Smoking Barrels och Snatch där karriären tog fart ordentligt. Eller om det var i Transporter kanske… Han har haft samma roll sen dess i alla fall med det udda undantaget. Och han är bra på den.

Här är Statham problemlösaren Arthur Bishop, en lönnmördare som utför sina jobb perfekt varje gång och håller sina chefer nöjdare än pandor i ett sockerrörsfält. När Bishop får ett jobb där han måste göra sig av med en av sina bästa vänner förändras dock allt och Bishop blir tvungen att göra sitt livs hittills svåraste val…

Stelt skådespelat från Statham i en roll vars personlighet kan summeras som en ouppnåbar loner med en längtan efter något “bättre”. Lyckligtvis tar den här sorgliga individen sig an en mer dynamisk praktikant i Steve McKenna (Ben Foster) vars personliga motiv för att vilja bli en lönnmördare skapar en extra krydda. Deras samspel klingar fint och utan Foster hade The Mechanic hamnat långt ner på botten över actionfilmer som jag kan rekommendera. Nu hamnar den istället ganska högt upp.

Action och pangpang är det The Mechanic utger sig för att vara och det är precis det som gör den till något sevärt. The Expendables-regissören Simon West’s arbete här är faktiskt berömvärt och väldigt mycket bättre än det han gjorde för Nicolas Cage i floppen Stolen. Visionen om att skapa just den där lonern med mer kärlek för sin väldigt fina lp-spelare än sina onenight-stands med den enda kvinnan i filmen (den svenska modellen Mini Andén) går väldigt bra ihop med actionmomenten. Bishop har ingenting att förlora och går alltid in med hundra procent i eldstrider och slagsmål och det syns. Mot slutet blir det aningen överdrivet och att dissikera scenerna förstör dem totalt, men sett för underhållningens skull så är det riktigt härligt.

Se The Mechanic för Stathams ständiga roll (den som han gör bäst) och Simon West’s lyckade actionscener men även för Ben Foster som är en underskattad skådespelare som förtjänat en ordentlig huvudroll nu, men ständigt hamnar vidan sidan av de stora namnen.