McBain

Horribel b-action som faller trots en cool Christopher Walken i huvudrollen.


Jag älskar skräpfilm. Jag konsumerar förmodligen mer skräpaction på ett år än vad en genomsnittlig människa ser under en livstid. Därför kändes det som rena guldgruvan för mig när McBain landade i min brevlåda. Christopher Walken som gammal soldat redo att hjälpa en gammal väns dottter att hämnas vännens död genom att störta Colombias korrupta regering lät precis hur stenhårt underhållande som helst.

Men sanningen är någonting helt annat.

För även om McBain är regisserad av James Glickenhaus som gjort den snuskigt underhållande The Exterminator, så är McBain en av de lamaste actionfilmerna jag någonsin sett. Allting ser så fjuttigt ut. Explosioner, skottlossningar och slagsmål doftar verkligen C-klassbudget med praktikanter som stått för förberedelserna. Det spelar liksom ingen roll att Walken är ganska cool i huvudrollen, det blir mest pannkaka av alltihop när ingenting får en att tro på att det är en actionfilm man tittar på. Här finns ingen spänning, ingen humor och absolut inga produktionsvärden att snacka om. Den enda scenen som verkligen sticker ut och som närapå gör hela filmen sevärd är då en skurk blir skjuten i bröstet med ett hagelgevär och sedan flyger ut genom ett fönster högt upp på ett lägenhetshus bara för att sedan falla ner och landa rakt på ett biltak. En fantastisk dödsscen som utan tvekan är det bästa ögonblicket i filmen.

Klippningen är dessutom horribel. Vissa scener känns som att de klipps av mitt i en mening eller mitt i en händelse – det är väl en sak om dessa klipp skulle kunna förklaras med att våldsamheter har tvingats klippas bort, men när det handlar om såna här oförklarliga situationer förstärks bara intrycket av att det knappast lades ned någon själ från någon av de inblandade i den här ruttna b-rullen.

Och vad är det för mening att släppa en Blu-rayutgåva av en film när bildkvalitén håller samma klass som en sämre DVD-film? Här förekommer det så mycket brus, artefakter och tvivelaktig skärpa att man nästan börjar misstänka att man tittar på en VHS-film snarare än en Blu-ray. Ljudet är inte mycket bättre. Det låter burkigt värre och många dialoger är svåra att urskilja på grund av på tok för hög mixning av bakgrundsljuden.

McBain är definitivt ingen film som jag kan rekommendera, inte ens till de allra mest inbitna älskarna av skräpfilm, för tro mig – om det är någon i Sverige som uppskattar en riktigt ostig actionrulle, så är det undertecknad. Jag ger två tummar ned till det här eländet, trots den häftiga dödsscenen som jag lyfte fram tidigare i recensionen.

INGA KOMMENTARER