Maniac Cop bluray

En galen snut röjer upp på New Yorks gator.


Som titeln antyder så handlar det inte om någon vanlig polis – utan en galen polis. New York nattetid är inte sammankopplat med personsäkerhet generellt sett, och det blir knappast bättre när invånarna inte ens kan lita på polisen.

Oskyldiga människor faller offer för brutala mord, begådda av en uniformerad man som tros vara polis. Den unge polisen Jack Forrest (Bruce Campbell) blir huvudmisstänkt efter att hans fru mördats. Och medan kommissarie Frank McCrae (Tim Atkins) söker ledtrådar så ökar dödssiffran stadigt och snabbt. Något måste göras och det snabbt, ingen går säker för den galna polisen, inte ens New Yorks ”finest”!

Maniac Cop är en av tre kultklassiker som kommer recenseras här på Film för alla då de nu släpps på bluray/dvd-combo’s med restaurerad bild och trevliga blåa fodral. De andra två heter ”Red Scorpion” och ”McBain”, som säkert många känner igen från tider svunna. Ett gott initiativ då alla filmer som någonsin släppts (möjligen inte Troll 2) bör finnas på bluray.

”Maniac cop” är precis lika underhållande som titeln antyder. Full av hål i berättandet, stenhårda poliser på både den onda och den goda sidan samt en väldigt ung (till utseendet) Bruce Campbell som redan sju år innan hunnit med att bli en ikon i Sam Raimi’s ”Evil dead”. Jag misstänker att Campbell, Larry Cohen (manus) och Sam Raimi känner varandra på något vis då även Raimi syns till i filmen under en kort stund som nyhetsreporter. Campbell kör sitt race i vanlig ordning och han gör det bra. Han och Tim Atkins utgör den välbehövda hårda kärnan av män i filmen som behövs för att balansera kvinnornas eviga skrikande, för det skriks mer än behövligt.

Blodet rinner över golven och kroppar finns att finna överallt, okontrollerbara biljakter och ett evigt väntande på avslöjandet av mördaren gör ”Maniac cop” till en utmärkt förströelsefilm. Det vore synd att se den här filmen med förhoppningar om något annat än en nöjesmassaker, Larry Cohens åttiotalsfilmer dryper inte direkt av kvalité, ta bara ”The stuff” som ett exempel. En cool film där en levande yoghurt tar över människorna som konsumerar den, en film som jag minns från min barndom, opassande nog. “Maniac cop” kommer inte mycket längre än så den heller, vi vet vad som hänt, vi väntar på det som ska hända.

Larry Cohen är sjuttio år fyllda i år och förmodligen mycket nöjd över att minnet av hans filmer finns kvar och att de även släpps på nya format, precis lika nöjd som jag är. En som inte kände sig nöjd med bara “Maniac cop” var regissören William Lustig, som fortsatte sviten med ytterligare två filmer på samma tema, ett par filmer som jag inte haft nöjet att se, men möjligen är det dags att leta reda på dem nu…

En film som helst ses i glada vänners lag, uppläggen för svidande kommentarer serveras hela tiden under filmens gång och de blir minst lika givande som själva filmen, som varken bjuder på magnifikt skådespel, bra kamerateknik eller något annat estetiskt intressant. Det är en slaktfilm som inte heller utgett sig för att vara något annat.

Det gjordes också en snabb jämförelse av bluray och dvd’n och ljusförhållandena stod för den främsta skillnaden, bilden bättre på blurayen såklart men det blev inga stående ovationer direkt. För min del (som vanligt) så är det för en sådan här film ganska oviktigt om det inte är så otroligt snyggt och det känns upphottat tillräckligt för 2011 och det nöjer jag mig med gott och väl.

Det var helt klart en trevlig titt men betyget blir inte högre än en trea, på grund av hålen i handlingen, det hackiga och svaga berättandet och det tveksamma skådespelet både från huvud och biroller.

INGA KOMMENTARER