Män som simmar DVD

Den verkliga historien om en grupp män som gör det de vill.


Konstsimmet fungerar som ett alternativ till stressen, jobbet, familjen och kraven som ställs på oss alla i det ibland alltför bistra Svensson-livet. Och har man som de säger i filmen – börjat spela i livets andra halvlek så kan det behövas en distraktion från det rutinmässiga.

Dylan Williams, en man från Storbritannien som flyttat till Sverige och här känner sig mest förvirrad och ensam – får chansen att gå med i en förening. Föreningen är nystartad och består av enbart män, med en kvinnlig coach och de ska ägna en dag i veckan åt konstsim. För rekreation, för att lära känna varandra och ha roligt i vattenmiljö. Tanken är oskyldig och roligt påkommen, men intresset för manligt konstsim kommer bli allt större. Inte minst beroende på Måns Herngrens fiktiva film ”Allt flyter” som knuffat konceptet in i rampljuset en gång tidigare.

Precis så som det brukar gå till så växer varje projekt vare sig deltagarna vill det eller inte och från att ha börjat i Stockholm med inspirerad träning för skoj står det till slut en grupp svenska män i ett italienskt omklädningsrum. De är på väg ut till den bassäng vars vattenskvätt avgör vem som vinner en inofficiell vm-tävling. Sverige har ett landslag. Vägen dit är full av hinder och känslan av att kliva in på det kalla badhusgolvet måste kännas som en vinst redan där, oavsett hur det går i tävlingen.

I en kvinnodominerad sport är det inte lätt att som man kliva in och ta sin rättmätiga plats utan att ibland bli frågad om det ”inte är en sport för homosexuella”. Då är det allra bäst att leverera svaret att sport är väl både för homosexuella och heterosexuella, ett uttalande så sant som det är sagt. Perfekt levererat under en radiointervju av Rickard Friberg, en av eldsjälarna i Stockholm Konstim Herr, som föreningen heter. Det är inte den enda direkt realistiska replik som delas ut i ”Män som simmar” utan hela sagan från början till slut riktigt lever på att vara jordnära, äkta och sann mot både simmare och publik. Romantiseringarna uteblir och det är naket förutom simshortsen, och det är ju bra på två sätt.

Svenska porträtt av människor från vanligheten brukar intressera mig och ”Män som simmar är inget undantag. En dokumentär framgångssaga med glada och ledsna stunder filmat i de vanligaste av miljöer. Badhuset, kontoret och i trädgården. Familjemän som “spelar i andra halvlek av livet” och tycker om att göra något annorlunda förutom att stå i arbetsbyxor och harva eller chefa, skicka mail eller andra jobbsysslor som de flesta av oss också redan tröttnat på. Alla borde ha en egen simklubb att avreagera sig i, röra på sig lite och ha roligt.

En inspirerande film som får det att rycka i latnerven, borde jag inte göra något liknande? Har jag det i mig? Dylan Williams har lyckats med konststycket att göra en buffelfri dokumentär om en stor grupp män som umgås med män. Förutom Erik Börjesson’s undervattensfoto är det anspråkslöst berättat och precis lika jordnära som personerna vi tittar på. ”Män som simmar” är en av de trevligaste dokumentärerna jag sett på ett tag, känslan av välbehag och nöjet att slippa en studie i förbistring sitter kvar i mig länge. En perfekt sommarfilm, lagom till att stränderna ska fyllas. Förhoppningsvis blir det mer manligt konstsim i vattnet i år. Det skulle väl vara roligt?

INGA KOMMENTARER