Angelina Jolie är Maleficent

En av de allra bästa från Disney! Någonsin!


Lyrisk, uppspelt och med en tår i ögat är det jag sitter med mina barn och lyssnar till Ariana Grandes vackra stämma då hon återupplivar temasången till Törnrosa i en ny, fin tolkning. Vi har precis sett klart Maleficent, en av Disneys bästa filmer någonsin (ej i tävlan med de tecknade filmerna) och vi är som frälsta små barn. Barnen är ju alltid “som barn” men vi vuxna rör oss nånstans där i trakterna vi också och speciellt jag, nyförälskad i en sagofigur och trollbunden av den berättelse jag just fått uppleva. Det är fint. Verkligen minnesvärt.

Maleficent BlurayKanske beror mitt fåniga leende på att jag för första gången fått se vad som verkligen är orsaken till att det finns onda personer i Disneys sagovärld. Det är inte första gången förresten men det är den allra första där det faktiskt handlar om den “onda” och inte en blond prinsessa eller valfri annan modernare variant. Maleficent tar oss med på en resa i en värld som inte alltid var mörk men som blev det på grund av maktgirighet och ett bittert svek som också gör filmens allra dramatiska punkt. Att Maleficent lade en förbannelse över Törnrosa (vilket du väl vet att hon gjorde redan) känns efter det helt naturligt även om det är väldigt elakt.

Alla de välkända tecknade figurerna finns med i den här mörka och väldigt lyckade omarbetningen från andra sidan. De tre populära feérna som här inte är fullt lika klantiga och humoristiskt lagda har blivit digitaliserade och även om det är ett utmärkt hantverk och de spelas övertygande av Lesley Manville, Imelda Stauton och självaste Juno Temple(!) så måste jag erkänna att de blir den stora besvikelsen rent karaktärsmässigt. Törnrosa är perfekt rollsatt med Elle Fanning som faktiskt ser ung ut (vilket hon inte gör som tecknad figur) och övertygar genom att ha en stark personlighet. Tillsammans med Angelina Jolie gör hon sig perfekt och hon är inte den enda som ställer sig med rak rygg bredvid den långa häxan som man bara måste älska. Kungen i riket, här mycket råare och girigare än i originalet (även om han var dekadent där också) spelas av Sharlto Copley och vem han är har jag inte så bra koll på men att han passar in som nemesis till Törnrosa är det inget tal om. I en mindre roll som Maleficents kråka, spion och närmste man (han kan transformera sig) ses också Sam Riley i sin bästa roll sen Control (2007).

Filmen byggs upp lite grann som en Tingeling-film där Maleficent lever lycklig tills hon en dag möter och försälskar sig i en mörk främling, den unge pojken som senare ska bli hennes värste fiende. De njuter av en kort tid tillsammans men separeras då han är en människa och hon en fé och deras världar har aldrig gått väl ihop, mest på grund av människorna. De skiljs åt under en lång tid och när de möts nästa gång är det minst sagt bitterljuvt. Maleficent blir av med det hon värderar mest medan pojken, nu en man, ärver kungakronan som belöning för sin stöld. Hämnden blir det som väver samman Maleficent med den klassiska handlingen i Törnrosa men för alla del, förvänta dig inga likheter då det här är en mycket bättre, mer detaljerad, intressantare, fylligare och snyggare saga. Maleficent slår de generiska prinsess-sagorna på fingrarna så hårt att man kan höra det från rymden och det var precis vad jag hoppats på.

Att vi får ett helt annorlunda perspektiv att lägga till Disneys universum är bara grädden på moset när det kommer till Maleficent. Moset består av allt från vackra kostymer, och då speciellt huvudrollsinnehavarens otroliga uppenbarelse klädmässigt, magnifika miljöer, strider som nästan är i klass med Sagan om Ringen, mängder av fantasifulla varelser och flera tårkrävande personliga öden. Det är en film som har allt och som går att se med hela familjen (kanske de yngsta behöver en kram ett par gånger, liten varning där) för att man som min familj efteråt tillsammans kan sitta och njuta av det som precis visats.

Blurayproduktionen måste jag nämna trots att jag inte brukar lägga mycket vikt vid det i mina texter. Den här är riktigt fin. 7.1 ljud och enormt härliga färger gör upplevelsen så mycket bättre. För mig som gärna fördjupar mig i det jag gillar (vem gör inte det?) så finns det ett bra utbud av extramaterial där det istället för trailers och musikvideos handlar om byggandet av världen, karaktärerna och handlingen. Matnyttigt och trevligt, väl värt en bluray över DVD här.

Det var ett tag sedan jag såg Maleficent nu och min recension har dröjt av personliga skäl men känslan av filmen finns fortfarande kvar, nu ett par veckor efteråt. Det händer inte ofta och bland den uppsjö av Disneys och andras familjefilmer så är det här den allra bästa, den mest innovativa och den som jag kommer att kunna se om och om igen utan att någonsin tröttna. Har du mot förmodan inte sett Maleficent än så måste du göra det, hittills den bästa filmen jag sett i år – och jag tittar på väldigt mycket film.