Magic in the Moonlight

En snackis från Woody Allen som går hem!


När den hyllade magikern Stanley Crawford (Colin Firth) utmanas att avslöja en charlatan till spådam antar han utmaningen på direkten. Tillsammans med bästa vännen (Simon McBurney) reser han till ett fint gods på landet där en hel familj fallit “offer” för kvinnans framtidsvisioner.

Magic in the Moonlight blurayStanley, som är mer välkänd som skeptiker än som trollkarl, introduceras med den unga kvinnan Sophie (Emma Stone) vars konster och tricks till och med förvånar honom. De blir snabbt intresserade av varandra, två mystiker med en bitterljuv hatkärlek spirandes dem emellan. Och när affärerna beblandas med det personliga så tappar Stanley både mark och makt. Kan det vara så att Sophie verkligen är ett medium, det första äkta som världen skådat? Eller bländas Stanleys skepticism helt enkelt bara temporärt av en talför kvinna som toppar hans egna ideal och världsvana självbild?

Från den världskände och hyllade regissören Woody Allen kommer här en härlig blandning av romantik och humor i en snacksalig berättelse där huvudrollsinnehavaren Colin Firth passar in perfekt. Hans munläder slits inte lätt och inte ens Woody Allens manus, som måste vara väldigt långt, tar andan ur engelsmannen. Sida vid sida syns Emma Stone, vanligtvis känd som Gwen Stacy bredvid Spindelmannen men här bättre, så som hon var i The Help eller Easy A. Hon är allt annat än ögongodis i Magic in the Moonlight där hon måste spela en självständig och kaxig ung dam, vilket hon gör med bravur.

Att Allens manus är detaljrikt och fyllt av konversationer och händelser som motionerar smilbanden på publiken är ingen överraskning. Bäst är Magic in the Moonlight när jag ser den för andra och tredje gången, då jag då märker hur allt hör ihop, från samtal i början av filmen till de sista scenerna. Manuset tillsammans med leveransen från Firth och Stone bland underliga, intressanta och starka biroller gör Magic in the Moonlight till en film som måste ses och inte bara för Allen-älskare, det här fungerar för alla.

Min egen relation till Woody Allen har varit skakig genom åren (han vet först och främst inte ens vem jag är) och jag har utvecklat en slags hatkärlek där jag oftast inte är intresserad av hans filmer men varje gång jag ser en, älskar och rekommenderar. Precis det här gäller för Magic in the Moonlight och det med råge, för bland alla Allens filmer så är det här den jag gillar allra mest, kanske för att det är den jag såg sist, men mer sannolikt för att den är så fantastiskt välgjord och rakt igenom bra.