Machete Kills

Machete är tillbaka, med sin machete!


Grindhousetugget fortsätter när Mexikos tuffaste rekryteras av USA’s president för att stoppa en kommande missilattack. Machete tvekar men lockas till uppgiften med ett medborgarskap och total rensning av hans brottsregister. (Behövligt.) Därför sätter überhårdingen efter den schizofrene kartellbossen Mendez som kopplat missilens avfyrningsmekanism till sitt hjärtslag, ett finurligt påhitt som leder dem båda till den ende som kan desarmera honom. Voz – brottslingarnas motsvarighet till Trollkarlen från Oz.

Machete Kills PosterDu kanske precis som mig trodde att den första filmen om Machete tömde alla möjligheter till en underhållande uppföljare? Då kan jag meddela att vi hade fel för det fanns tydligen mycket, mycket mer att göra film om. I vanlig ordning med en stenhård Danny Trejo i centrum, glidandes galant på sin våg som den store actionhjälten där hans främsta talang alltid har varit att se hård ut och det tar han verkligen vara på. En kvalité som öppnade portarna till Hollywood i roller där han gjorde samma saker som nu, fast i småroller och utan repliker. Ikonformatet passar bättre och tillsammans med kompetenta skådespelare som Mel Gibson, Michelle Rodriguez och Cuba Gooding Jr så är det lätt att ha överseende med Trejos bristande förmåga att leverera repliker som är längre än ett par ord.
Men Machete Kills är inte en film som bör bedömas främst för graden inlevelse hos skådespelarna utan det är för spektaklet den kan erbjuda och hur stort det hela blir. Är det rätt så fungerar det mesta i övrigt automatiskt.

Subgenren Grindhouse har mig veterligen aldrig tävlat om några stora priser såvida de inte gjorts av Tarantino eller Rodriguez. Och då räknas de liksom inte, för det är inte “riktig” Grindhouse för att vara lite luddig och otydlig. Men spektakel brukar det vara, med ostiga repliker, roliga karaktärer och uppåt-väggarna tokiga attiraljer som vapen och fordon. Fullt av det finns det och ännu mer skarpslipad action. Machete klyver folk till höger på mitten och använder sin nya tre-bladiga hightechmachete till vänster, för att vispa sönder magen på nån stackare som uppenbarligen valt fel sida.

Det faller lika många kroppar på marken som det finns vackra levande kroppar att beundra, då Rodriguez fortsätter paradera starka kvinnoroller som är bekvämt lättklädda (pyttsan) och har både strapon- och bh-miniguns överfyllda med ammo. Lady Gaga har av någon anledning belönats med alldeles för mycket tid i bild, vilket jag inte greppar, då hon inte tillför något förutom sitt namn och en i bästa fall halvtaskig insats. Hellre hade jag sett mer Michelle Rodriguez, Sofia Vergara och Amber Heard, för de vet i alla fall hur man talar och inte bara hur man slingrar sig framför kameran.

Grymma biroller höjer Machete Kills och främst genom Charlie Sheen som president eller Mel Gibson som superskurken Voz med sina kultledarliknande planer. Han och utvecklandet av Shé, den revolutionära mexikanska grupperingen ser till så att filmen undviker många transportsträckor och blir till en minst lika underhållande film som den första. Rodriguez stil passar det b-aktigt tematiska väldigt bra, det här är hans spelplan helt och hållet.

Gillade du den första filmen så gillar du nog det här – precis som vi kommer att gilla en tredje- en fjärde och en femte film om det nu skulle bli så. Bara spektaklet fortsätter så kommer i alla fall jag att titta.