David Batra i Lustigcurry

David Batra, en riktig lustigcurry.


Det finns en uppsjö av nysläpp från svenska komiker nu med samlingar av gammalt, jättegammalt och nytt men ändå osett. I David Batras bidrag till den här standup- och humorkavalkaden är Lustigcurry, en mix från det mesta – där det nya är det bästa.

Namnet Ylvis känns igen från Youtubesensationen “What does the Fox say” (det bästa internet gett oss på länge) och det gänget har ofta samarbetat med David Batra i varierande inslag för TV2 Norge. Det är de absoluta höjdpunkterna i Lustigcurry, där det mesta scenmaterialet, roasts på Berns (oh gud vad jag hatar Roast på Berns) och klipp från Kvarteret Skatan eller dialogsketcher med Johan Glans allt hamnar i bakgrunden.

Lustigcurry - Det bästa med David Batra DVD att Batra drar omkring en alpacka och övertygar norrmännen om att det är en hund (en stor pudel) så erbjuds det allra roligaste i Superboys, fyra män i superhjältetights som från ingenstans dyker upp för att hjälpa intet ont anande med vardagliga sysslor som att hämta kundvagnar, passera gatan eller tvätta händerna. Det låter kanske inte som något särskilt, men jag skrattade varenda gång och satt mest och väntade på mer producerat i grannlandet samtidigt som sketcherna jag sett förut rullade förbi rätt obemärkta. Lite mindre roliga än när jag såg dem första gången även om de fortfarande har sina poänger.

David Batra är inte en av mina personliga favoriter så länge han inte rör sig i manusdrivna sammanhang som Kvarteret Skatan (serien eller film) eller liknande upptåg som i TV2 Norges produktioner. Där glänser han medan jag snart tappar intresset under ståuppsegment och övrigt. Som tur är så består det mesta av Lustigcurry av just det jag gillar. Dock hade jag gärna sett mer av den nitiske polisen i bilen (tillsammans med Rachel Mohlin), kanske något klipp från “Det här var ju tråkigt.” och mer från Morgonsoffan.

Men det är nog svårt att välja material till en sån här samling, att fixa licenser är nog inte det billigaste heller och det som hamnat med i Lustigcurry underhåller tillräckligt – även om Batra gjort mycket som är roligare än det här. I extramaterialet finns det med Batra hos Betnér och det är kanon, likaså David Batras och Johan Glans medverkan i “Dom Kallar Oss Roliga”, vilket ju är ett mysigt program.

Likt de flesta andra mixarna av komedi så är det här säkerligen en källa för skratt för de flesta. Jag hade hoppats på mer av mina favoriter och mindre Roast på Berns då det är tre inslag därifrån (minst) och det är långt ifrån det bästa David Batra har gjort. Speciellt hans “Du är så ful…”-monolog gentemot Bert Karlsson. Att något liknande är med på en sån här samling är bara konstigt. Men i övrigt. Helt ok.

INGA KOMMENTARER