Love Always, Carolyn Packshot DVD

Om kvinnan bakom Cassady och Kerouac.


Carolyn Cassady var den som tog hand om barnen, såg till att huset inte togs ifrån dem och försökte, utan någon större framgång, att hålla ordning på sin make Neal Cassady och hennes älskare Jack Kerouac, författaren till kultboken “On the road” och en av företrädarna som skapade den så kallade Beatnik-generationen. Det här är Carolyns berättelse om hur livet såg ut när de två männen fortfarande var vid liv, idag har hon, tillsammans med deras gemensamma barn överlevt dem båda, och de enda männen i hennes liv bara för att se hur mytmakare och fans skapar en bild av dem som inte riktigt stämmer.

I inledningen av det här timslånga mötet med Carolyn och hennes familj så konstaterar Carolyn själv att den enda anledningen till att hon är en intressant person som erbjuds intervjuer och får sin nyskrivna bok (om samma ämne, från hennes perspektiv) publicerad är på grund av Neal Cassady och Jack Kerouac. Efter att ha sett dokumentären så lutar jag åt att hålla med, för även om Carolyn har en stor personlighet och lever ett liv i rörelse så fungerar det just bara för att hon varit en så stor del av två mäns liv som hon faktiskt var. Hennes liv hade varit väldigt annorlunda om inte slumpen spelat sin roll, vilket den nu gjorde och därför ger oss en chans att blicka in i en ljuvligt småtragisk livshistoria.

Filmen i sig är väldigt välgjord och trots att jag inte är det minsta intresserad av varken Neal Cassady eller Jack Kerouac och allra minst deras kvinnliga bekantskaper när det begav sig så tittar jag från början till det allra sista slutet. För mig blir Love Always, Carolyn inte ett fördjupande i historiskt viktiga författare även om det är vad vi cirkulerar kring. Istället koncentrerar jag mig på Carolyn, personen, kvinnan och modern. En stark själ som har stor respekt för den man hon gifte sig med och inte myten som skapats av honom i efterhand. Hennes försök att nå fram till unga som idoliserar de två männen idag, med hennes sanning är på många sätt en kamp i uppförsbacke, och hopplöshet varvas med glädje under filmens gång, vilket gör porträttet Carolyn i sig till ett verkligt sevärt om än vardagligt dokument.

Har du inte läst Kerouac’s böcker, speciellt då “On the Road” så får du förmodligen ut mindre av den här filmen än de som har det och som tyckt om den. Men intresset för författaren Kerouac, hans huvudperson i boken som baseras på Carolyn’s man Cassady ökar helt klart ju mer av filmen man ser och det känns inte långt ifrån att läsa lite efteråt för att fördjupa sig. Vill man, så är även Love Always, Carolyn ett fint porträtt av den duktiga modern, den starka kvinnan eller den respektabla änkan. Det finns mycket att hämta, men främst så är det här en film för den som är lite extra insatt i vad som hänt och vad som skrivits redan.

INGA KOMMENTARER