Looper

Genomgående cool science-fiction där det händer mycket!


Inte alltför långt in i framtiden har forskarna kommit på hur man reser i tiden. Då det visar sig vara alldeles för farligt och kunna förändra både historia och i ytterligare framtid skapa oordning så illegaliseras tidsresor kvickare än kvickt.

Precis som med det mesta som är mot lagen så blir det aktiviteter för den undre världen att göra nytta av, vilket de också gör. Genom en tidsmaskin används tidsresorna för att göra sig av med oönskade personer från framtiden, eftersom betongskor och vanliga maffia-avrättningar inte är gångbart längre används tidsresor för att få folk att försvinna i ett komplicerat avrättningsschema där Joe (Joseph Gordon-Levitt) är en av bödlarna.

De kallas Loopers och lever gott, tjänar bra och “knegar inte på” så att säga. Men när pensionen börjar närma sig så brukar deras framtida jag skickas till dem, för att sluta cirkeln. När Joe’s äldre jag (Bruce Willis) blir återskickad till nutid råkar yngre Joe klanta till det och tappar bort äldre Joe, vilket leder till en hetsig jakt där tid och identitet ställs på sin spets och den verklighet som vi känner till utmanas rejält!

Looper Bluray PackshotLooper har fått goda recensioner i stort sett överallt men missade båten i alla avseenden vad det gäller Oscarsnomineringarna vilket kan tyckas konstigt. Filmen är breddad med Joseph Gordon-Levitt som sminkats nästan till oigenkännlighet, Bruce Willis som nästan är lika cool som han var i Die Hard och Emily Blunt som en rätt typisk, men stark ensamstående mor. Musiken (Nathan Johnson) är grymt medryckande och i varje scen perfekt matchad med vad som händer i bild, manuset starkt utan onödiga replikskiften och ständigt utvecklande både för filmen och karaktärerna.

I Sciencefictionavseenden målas en dystopisk nutid upp och det är spännande och detaljerat med bland annat solpaneler som drivmedel till bilar, tillsammans med någon form av slangar som dragits lite här och var. Världen är i nedgånget skick och inte den framtid som de flesta av oss kanske förväntar sig på film, men fullt trovärdig som något nästa generation kanske kommer att få uppleva. Hoppas inte. Tidsresandets förklaring känns till en början väldigt svårförstått, men när det inledande resandet och förklarandet gjorts så ebbar det ut till en katt-och-råtta-lek mellan Joe och Joe samt en uppsjö svartklädda busar som styrs med järnhand av chefen Abe (Jeff Daniels).

Looper blir genom att till en början vara väldigt fokuserad på science-fictiondelen för att sen gå över till mer av en action ombytlig och väldigt underhållande att titta på. Gordon-Levitt och Willis är riktigt bra gentemot varandra och slutet lämnas öppet till det allra sista, då det smäller riktigt högt i det som möjligen är årets bästa filmslut.

På bluray så erbjuds det massor av extramaterial. Bland annat tre featuretter där Nathan Johnson berättar lite om hur filmens musik kom till, massor av arbete. Borttagna scener, alternativa klippningar med en speltid på runt 40 minuter, en tuff animerad trailer, lite tekniskt runt om det faktiskt är möjligt att resa i tiden eller inte och mycket fokus på Gordon-Levitts smink. Klart värt att köpa på bluray istället för dvd för det extra som finns med, då dvd’n har liknande extras men i nedbantad form.

Eftersom filmen är full av innovativa ideér och explosiv action samtidigt som den är trovärdig så är Looper helt klart en film du måste se om du gillar action och science-fiction, Gordon-Levitt och Willis eller bara underhållande film i allmänhet!

INGA KOMMENTARER