Un heureux événement

En värdig film om ansträngningen att bli och vara förälder.


Har du tröttnat på att matas med de vanliga gravida tonåringarna? Eller de amerikanska komedierna där de coola papporna alltid klantar sig? Har du kanske egna barn och är sugen på att se en film som det faktiskt går att relatera till, samtidigt som man delar ett par skratt och leenden med ett par kämpande småbarnsföräldrar? Då är Livet som Tre rätt val för dig.

En fransk film där två singlar med ett gemensamt film och litteraturintresse möts som i en modern saga. De förälskar sig, är lyckliga och anser sig vara menade för varandra medan livet tuffar på – tills den där lilla stickan visar det oväntade och Barbara inser att hon är gravid.

Å ena sidan är paret begeistrat och uppspelt, å andra panikslagna och livrädda. Hon har aldrig sett sig själv som en modersgestalt och tror att rollen som mamma är alltför svår för henne att spela, medan Nicolas som de flesta pappor gör antar rollen som fadern, försörjaren. Eftersom de är på väg att skapa kärnfamiljen så kämpar de sig igenom nio månader av ogillade profylaxkurser, misslyckade försök till att skaka liv ett försvinnande sexliv och rädslan för hur det kommer bli senare – när livet som två har blivit livet som tre. En modern insyn i hur det kan vara innan, under och efter att det första barnet anlänt – förmodligen de svåraste tiderna för både individen och gruppen (familjen, paret) att ta sig igenom med massvis av nya ansvar, nya situationer och nya känslor.

Un heureux événement DVDLivet som Tre inleds som en magisk romantisk komedi som går över mer och mer i ett relationsdrama där det skojigt lättsamma byts ut mot svartare humor och förhållanden som till en början känts självklara utmanas av pressen som ställs på alla småbarnsföräldrar. I olika utststräckning givetvis. Barbara och Nicolas (Louise Bouroin & Pio Marmaï) drar absolut inte det kortaste strået man kan men ramlar för dramatikens skull ner i de vanligaste fallgroparna. Bland annat att inte be om hjälp i tid, jobba för mycket, oroa sig över bagateller och bråka om desamma medan världen utanför knackar på och retas med allt som inte riktigt får plats längre. Att få barn är en omvälvande upplevelse och det gäller att vara förberedd på att livet aldrig mer kommer vara sig hundraprocentigt likt igen. En poäng som Livet som Tre verkligen tar tillvara på genom att inleda nästan så att det ramlar glitter ur min tv-skärm för att sen dämpa både belysning och humör utan att för den delen bli en deprimerande saga eller fingervisning att du inte borde skaffa barn.

Regissören och manusförfattaren Rémi Bezançon har lyckats balansera känslan av uppgivenhet med hoppet om att vara en framgång och god förälder med en fingertoppskänsla som får det att båda isas och värmas i kroppen på mig. Jag har två döttrar själv och känner igen mig väldigt mycket i både det Barbara och Nicolas gör i bild, deras tillkortakommanden, funderingar och problem inom relationen, som oftast visar sina värsta sidor en tid efter att det nya tillskottet i familjen anlänt. Jag tror att många småbarnsföräldrar kan dra nytta av den här filmen om inte bara för underhållningens skull men även för någon form av simpel självrannsakan och förståelse om att ingen av oss är ensamma, vi går igenom samma saker – men med våra egna förutsättningar.

Förutom att det är spelat och regisserat med inlevelse så är det en avslöjande film för det tabubelagda, det mörkare och det rent ut sagt hemska som passerar många (kanske alla) föräldrars näthinnor och det är annorlunda och långt ifrån det okontroversiella komiska synsättet som vanligtvis levereraras kring graviditeter på film. Förutom när det handlar om tonårsgraviditeter såklart, då grävs det rejält i garderoben efter allt möjligt smuts… Det här är inte alls störande (tyckte jag) utan uppfriskande och rejält genomgående. För att skapa liv i naturen så bryts någonting annat ned och i vår mänskliga (onaturliga) värld är det inte sällan föräldrarna som bryts ned som i en kompost – att få ta del av det här på film, känna igen sig och inse att man faktiskt överlever och får se sina barn utvecklas, gå, tala, fråga och leka tjuv och polis är riktigt härligt.

Livet som Tre är definitivt den bästa filmen jag sett på temat Skaffa-barn och jag rekommenderar den starkt till alla, men främst till föräldrar som tagit sig igenom den värsta chocken det innebär att helt plötsligt (trots nio månaders väntan) hamna i en situation som det är i stort sett omöjligt att förbereda sig för.

INGA KOMMENTARER