Linnea i Målarens Trädgård

En gullig film fylld till bredden med glädje.


Linnea är en ung svarthårig flicka som tycker om att kila över till grannen Blomkvist för att titta i hans fina bok om målaren Monet. Tillsammans brukar de titta på bilder och drömma sig in i Målarens trädgård, eftersom det verkar så trevligt där.

När Blomkvist en dag berättar att det faktiskt inte är en omöjlig dröm att stå med båda fötterna på den japanska bron som Monet tyckte om att måla så mycket, eller att sitta på bänken bredvid vattnet, om man vill, gå genom den mjuka krassegången, ja då nappar Linnea givetvis direkt. De gör en resa från bokens drömformande bilder, först till Paris för att gå på museum. Sen till Monets hem och trädgård i Giverny där de inte bara ser motiven utan också hamnar mitt i konstverken de beundrat så många gånger.

Linnea i Målarens Trädgård är, som sagt en väldigt gullig film som bara sträcker sig trettio minuter i speltid. Under den korta stunden ges vi en insyn i vem målaren Monet var, hur han bodde, vad han målade och varför han målade som han gjorde. Sida vid sida av den här minibiografin så följer vi två vänner från olika generationer på en fin resa, i en film som verkligen lyfter humöret till den positiva sidan av skalan. Hela tiden presenterat hinderslöst, som den oproblematiska upplevelsen varje minisemester skulle vara i en helt perfekt och strömlinjeformad värld.

Linnea i Målarens Trädgård Packshot DVDMonet var en impressionist och impressionismen har aldrig riktigt intresserat mig då jag tycker mer om detaljerade bilder, men i Linnea i Målarens Trädgård är det omöjligt att inte charmeras av hur vackert allting är. Mycket på grund av sammanhanget; då en äldre herre och en flicka kan dela intrycken från konst de båda tycker om. Samtidigt som de båda är konst i sitt egna universum och beger sig till kärnan av konsten de beundrar. Det är minst sagt mer än en dimension som gör Linneas resa till någonting spännande, för mig som vuxen i alla fall. För själva resandet i sig är inte direkt ett Tintin-äventyr utan, som jag nämnde helt fritt från hinder. (Förutom att muséerna har vissa regler kring vad man får ta med sig in i deras lokaler.)

Mitt intresse för Monet växte precis som intresset för Linnea, som jag inte växt upp med även om jag känner igen flickan. Hon finns ju (från början) att finna i bokform också. Mina barn som också har sett filmen tyckte att det var en fin resa hon gjorde, men de var inte särskilt intresserade av det biografiska runt Monet även om både bilderna av tavlor och blommor fångade deras blickar. Förslag om en resa till den där fina trädgården dök upp och visst.. varför inte. På något sätt så känns det som om att den här resan vore den perfekta, och känslan av att på håll ha fått uppleva den redan är tacksam, synd bara att det gick så snabbt med korta trettio minutrarna.

INGA KOMMENTARER