Lejonkungen 3

Det är dags för Timon och Pumbaa’s version av det hela.


Den första Lejonkungen-filmen var en episk och nyskapande berättelse som tog världen med storm. I uppföljaren Simba’s Skatt byggdes det mer bakgrund men inte fullt med samma känsla och framgång. I den tredje filmen så släpper vi allt det episka och fokuserar oss istället helt och hållet på humorn, när Timon och Pumbaa berättar vad de höll på med i periferin när allt allvar ägde rum i Lejonriket.

Vi får ta del av tiden då Timon bodde med de andra lemurerna, hur han begav sig ut i världen för att slippa gömma sig för hyenorna. Hur Pumbaa äntligen träffade någon som kunde uppskatta honom trots att hans pruttar kan slå ut en hel elefanthjord. Men det är inte bara Timon och Pumbaa som finns med såklart, från det att Simba var ett litet lejon så hade han ju dessa två som sina barnvakter och till stor del så är Simba med vilket både driver in en del dramatik men främst ett firande av gränslös vänskap och en uppsjö av mysigheter som lockar publiken till att bara helt sonika må bra.

Lejonkungen 3 - Hakuna Matata DVDVi ser filmen som en så kallad metafilm, alltså en film i filmen så sitter vi tillsammans med Timon och Pumbaa och tittar på huvudnumret i ett nedsläckt visningsrum. Lika mycket roligt som vi erbjuds i själva filmen ges från alla de kommentarer vi ges kring filmen, när Timon och Pumbaa gång på gång trycker på pausknappen för att ge lite extra information eller bara för att larva sig lite.

Faktiskt så är Lejonkungen 3 den filmen hittills som gett mig och mina barn mest nöje av dem allihopa, utan att för den delen vara den bäst. För visst, den första filmen är spännande och har en underbar handling, men det är inte direkt en skrattfest, den andra spinner vidare och berättar mer om lejonen med ytterligare dramatik och rätt många våghalsigt skrämmande scener, medan Hakun Matata i stort sett bara är rolig och härligt larvig. Den ger en annan bild av världen i Lejonriket och ger en godkänd sensmoral kring vänskap och varför det är viktigt att vara en god och rättvis kompis. Klart en film som alla kan ha nytta av och ha roligt med, vilket gör det till en spinoff som verkligen hittat rätt.

Bluraykvalitén är fin, inte i samma klass som den första filmen som det lagts ned mest möda på men färgerna är varma, skräpfritt och riktigt snyggt. Kvalitén på själva animationerna är inte fullt lika briljanta som i de tidigare filmerna men det kan knappast filmkvalitén beskyllas för. Ljudet riktigt bra vilket är avgörande då det är väldigt många sånger i Hakuna Matata, bland andra en sing-along som verkligen fick mig att skratta högt! Extramaterialet som är exklusivt för bluray består av en safari med Timon och Pumbaa där de berättar om afrikanska djur i rätt högt tempo på samma sätt som filmen är visad samt en bluraypromo jag inte förstår meningen med. Borttagna scenerna (från dvd från början) inkluderar storyboards, möte med producenten, en väldigt glad musikvideo samt en “making of” som var rätt jobbigt klippt och presenterad.

Lejonkungen 3 – Hakuna Matata är en timme och en kvart ren underhållning som jag är säker på att de flesta har svårt att inte charmas av. Vi (jag och mina två döttrar på 2 & 5 år) har redan hunnit se filmen ett par gånger och båda gångerna hade vi supermysigt och jätteroligt. Timon och Pumbaa är två helsköna karaktärer så en egen film är precis vad de förtjänade och resultatet blev inget annat än helkul!

INGA KOMMENTARER