Ghibli Animation

En underbar familjefilm. Mycket möjligt det bästa som släpps 2012!


Den lilla rödhåriga flickan Arietty (Mirai Shida) är inte mycket mer än tre knappnålar hög. Hon har äventyr i sinnet men ännu mycket mer att lära sig. Tillsammans med sin mor och far bor hon under golvet i en garderob, där har de byggt och inrett ett hus mer hemtrevligt än något annat jag någonsin sett. De lever på det som inte behövs eller märks att det har försvunnit och lånar socker, redskap och annat som kan tänkas behövas i ett hushåll som mäter mindre än en kvadratmeter stort. Tills den dag då hela deras värld vänds uppochned och Arietty av misstag avslöjar sig själv för den nyinflyttade pojken Shou (Ryûnosuke Kamiki), ett misstag som i värsta fall kan tvinga bort familjen från sitt hem – då pysslingar, småfolk inte alltid är välkomna som inneboende.

Studio Ghibli är världsberömt för sina fantastiskt levande anime-filmer, de fungerar ofta i alla sammanhang och till de flesta åldersgrupperna (med undantag) och Lånaren Arrietty är inte olik sina föregångare. Världen kommer till liv genom dynamiska, välritade och underbart färglagda miljöer. Fantasin flödar igenom varje detalj och det lämnas ingenting åt slumpen. Lånaren Arrietty är en till animationenerna renare Ghiblifilm än många tidigare som jag sett och den blandar in fler dimensioner genom att ibland vrida och vända på bilden för att skapa dynamik och effekter, metoder som de lyckas med varje gång. Med ett starkt ljudspår med övertygande skådespelare (även de svenska) och ett bombardemang av händelser bjuds vi in i en nyversion av Mary Norton’s novell The Borrowers som filmatiserats flera gånger förut, bland annat med John Goodman 1997 och Stephen Fry, så sent som 2011. Ingen av dessa är animerade filmer kan ju tilläggas..

Lånaren Arrietty (Kari-gurashi no Arietti)Berättelsen är väldigt passande till familjestunder mot kvällningen och här hemma tog vi tillvara på det ordentligt genom att släcka ner, dra upp volymen och låta oss ledas in i Arrietty’s värld guidade av Hiromasa Yonebayashi’s regi till Mary Norton’s berättele, omarbetat av mästaren av mästare Hayao Miyazaki med Keiko Niwa. Behöver jag ens berätta att det blev en otroligt härlig filmkväll? Förmodligen inte men nu har jag gjort det i alla fall.

Det enda negativa som jag ser det med Lånaren Arrietty är att det fortfarande inte medföljer något extramaterial på Panvision’s utgåva av filmen och det här har pågått kroniskt sen den första Ghibli-filmen jag sett från dem, med ett fåtal undantag. Jämfört med andra utgåvor, till exempel en av de engelska (som förvisso inte har svensk textning eller dubbning) så hamnar denna i skuggan direkt. Där finns det med intervjuer, promovideos, storyboards med mera – men på den här blurayen; ingenting. Och det är riktigt, riktigt tråkigt. Men för filmens skull, ett givet köp om du tvunget vill ha svenska undertexter eller den svenska dubbningen.

INGA KOMMENTARER