Kvarteret Skatan reser till Laholm DVD

Traditioner är till för att upprepas.


Det tycker Ulf, som tillsammas med sina vänner brukar åka till Laholm för att fira semestern. I år verkar det dock som om att det kommit en massa saker emellan. Magnus och Frida (Johan Glans & Vanna Rosenberg) har fått rådet att semestra på tu man hand för att rädda sitt äktenskap och gängets singel Jenny (Rachel Mohlin) har vevat in en riktig hunk i norrmannen Rune (Mads Ousdal). Inte ens Ulf’s fru (Klara Zimmergren) verkar uppspelt över resan, vilket stressar Ulf något kopiöst.

Och när Ulf fått reda på att alla ändrat sina planer i sista minuten känner han sig tvungen att dra till med en ordentlig nödlögn. Till hans förvåning så köps den och traditionen blir återigen en verklighet. Men baserat på hur årets semesterresa till Laholm kommer utspela sig, så är jag rätt säker på att det blir den absolut sista resan dit – om de ens är tillåtna att återvända igen. För i det lilla samhället med strax under 25,000 invånare händer det saker när Kvarteret Skatan kommer på besök. En blottare härjar vid Sveriges längsta strand, det blir slagsmål på uteställen, polisjakter och dramatiska flygplanskrascher.

Som vanligt så är det subtil humor, mycket pinsamheter och osannolikheter som får mungiporna att dras uppåt när det handlar om Kvarteret Skatan. Det är inte riktigt direkt relaterbart som Skatan, utan mer en fristående film och därför lite friskare och fräscht. Karaktärerna känns igen men mest på grund av vilka som skådespelar där alla antar sina typiska roller som de använder alltsomoftast i de flesta sammanhang jag sett dem. Glans, den osmidige toffeln som inte ens lyckas med att toffla, Vanna Rosenberg med högre planer, en svensk humoristisk vixen i Mohlin och David Batra som den självsäkre men oduglige. Roller de bemästrar totalt vid det här laget och säkerligen kan anamma utan större ansträngningar, vilket också märks.

De roligare scenerna lockar mig till att skratta ordentligt och det finns ett fåtal att ta tillvara på. I huvudsak är det Glans & Batra som står för dessa men inte uteslutande. Klara Zimmergren (mer känd från Mia & Klara kanske) som spelar Ulf’s fru (och även endast kallas för det) får till en hel del oklipska men verkligen vältimeade kommentarer, hennes karaktär är sådan. Rachel Mohlin axlar flera olika roller i stil med de hon tidigare gjort i serien Kvarteret Skatan där hon alltid varit lite av en personlig favorit, givetvis gillar jag det även här. Rosenberg är den som roar minst spontant men istället hjälper det mer dramatiska framåt på ett effektivare sätt och hennes roll är mer funktionell för handlingen än de andras.

Den som bjuder på den allra roligaste scenen, i samarbete med Johan Glans, är dock någon helt annan. Komikern Jesper Odelberg som på ett självsäkert maner antar utmaningen när Magnus ska försvara sin fru Frida’s heder. Ett slagsmål du aldrig kommer glömma, involverande icke-handikapp-vänliga trappor, trashtalk i världsklass och en gripklo som tvinga ner vilken grabb som helst på knä. Jag skrattade mycket och länge och om inte för annat, så är det värt att Se Kvarteret Skatan i Laholm för just denna sekvens.

Men, precis som med de flesta svenska humorprogram så misslyckas Kvarteret Skatan med att uppfinna sig själv igen. Tugget är i stort sett detsamma, det ser likadant ut och det introduceras inte många intressanta biroller eller nya medverkande. Det är larvigt på ett roligt sätt men alldeles för sällan inbjudande till gapskratt så som Kvarteret Skatan gjorde i sin linda. Gillar du Batra och Glans för deras signaturkomedi så kommer du inte ha tråkigt, men jag tvivlar på att många som sett dem förut kommer vika sig dubbla i soffan i spontana skrattanfall. Klart sevärd men mest på grund av att det råder brist på roliga svenska filmer sen ett bra tag tillbaka, det som erbjuds möter nog de flestas förväntningar.

INGA KOMMENTARER