Kungsgatan DVD

Är gräset grönare i stan?


I en urban saga om arbetet, livet och staden ses Barbro Kollberg som statarflickan Marta. En ung dam som flyttar till Södermalm i Stockholm för att finna en ny framtid. Men allt går inte enligt planerna även om det till en början ser väldigt ljust ut. Marta förlorar sitt arbete och i den växande staden tycks det märkligt nog inte finnas plats för just henne. Genom sina nyfunna väninnor vänder hon sig då mot den groende sexhandeln i staden, en industri där det finns pengar och glamour, men det är ett skinande mynt med en rostig baksida – och när kronan blir klave riskerar hon att förlora allt.

Stockholm var en annan stad under 1940-talet. Eller, det är i alla fall vad Gösta Cederlund ville visa upp när han ställde Marta som centralfigur på Kungsgatan i Stockholm. En bitsk berättelse som kontrasterar landet och staden, kärleken och framgången. Ett slag på fingrarna för dem som kanske tar arbete, lycka och trygghet för givet. En film att förundras över, fnittra med och känna medlidande hos.

Det är burdust och oblygt berättat, oftast känns det överdrivet och tillgjort, svårt att tro på och ingenting som jag direkt tar till mig. Under stora delar av filmen funderar jag kring hur mycket det här grundar sig i verkligheten och hur mycket av Ivar Lo-Johanssons bok som grundades i verkligheten. Det kan jag inte svara på, då jag inte föddes förrän 1981.

Det jag vet är dock att filmen Kungsgatan är en fascinerande tragedi i storstadsmiljö. Med uppgång och ett riskerat fall, förlorade chanser, vunna kärlekar, sjukdom och hälsa. En inblick i Ivar Lo’s författarskap som förvisso är överdrivet chockverkande men ändå relativt troget originalet. En i grunden bra film som brister på teknikaliteter, klippning och ett alltför snabbt kommet avslut. Väl framförda roller talar gammaldags Stockholmssvenska som låter antingen härligt eller irriterande (jag röstar på härligt) och glansen från det förgångna skiner än idag. Jag är smått förälskad, men inte upp över öronen.

Tycker du om gammal svensk film som inte håller matinéstandard utan är lite mer barnförbjuden, ren från det mest slapsticksvänliga larvet? Då är Kungsgatan rätt film för dig. Den har sina brister, men allt som går fel vägs upp av den grund som Ivar Lo-Johansson lade med sin roman, i en sån här film är berättelsen mycket värd och den, tillsammans med hur Cederlund med skådespelare berättar, är helt klart sevärd. Jag ger filmen en trea, men det är med ett par plus i kanten.

Jag rekommenderar att läsa boken först och när du har gjort det, se filmen. Du kommer inte att ångra dig. Speciellt inte när du tittat igenom extramaterialet som finns med där en 22 minuter lång film om Lo-Johansson toppar och det i textform finns mycket att lära sig om de medverkande i och runt den här filmen.

INGA KOMMENTARER