konstiga reklamfilmer

Jag undviker att titta på tv just för reklamen men ibland är det irriterande avbrottet en källa till underhållning i sig själv. Därför har jag valt ut fem reklamfilmer där innehållet både roar och bränner in bilder i hjärnan som det är svårt att bli av med, precis så som företagen vill att det ska vara.


MoneySuperMarket är företaget som i sin reklamfilm presenterar Dave, en man med kostym, fin bil och ett överraskande klädval under midjan. Han har sparat pengar på sin bilförsäkring och känner sig självklart “epic” vilket Sharon Osbourne låter oss veta. Hur hans epicness yttrar sig är dock både mer störande och mer förvirrande än att Lady Osbourne tackat ja till det här, tittar du så förstår du varför.


Från Japan kommer det mycket märkligt som kan vara svårsmält för oss här i norden och det enorma varuhuset Sunshine Sakae toppar nog listan över kreativa, annorlunda reklamfilmer som ska väcka shoppinglustan. Jag fastnade för deras vinterrea-reklam 2011, där det både finns med drama, humor och jag gissar, flera dödsfall. Ska man se en reklamfilm för ett varuhus så är det den här, Sunshine Sakae.


Jag köpte nästan en Peugeot förra året men fastnade för en Saab istället. Såhär i efterhand ångrar jag mig inte det minsta, för det går ju att göra en Peugot själv om man vill, som i deras reklamfilm, “The Sculptor”. En fin liten film.


För en herrans massa år sen i samma galax som vi befinner oss i nu (man kan inte tro det) så gjorde Burger King ett härligt försökt att återuppliva sin maskot “The King” i en serie floppande reklamfilmer. Värst var nog “Wake up with the King”.

När man vaknar med en oinbjuden kung i sängen, stelt serverandes hamburgare utan att kunna vrida på nacken och tycker att det är ok. Ja, då är drogerna tillräckligt starka.


Det går inte att göra en lista med märkliga reklamfilmer utan att ta med Sveriges stolthet “Iprenmannen”. Vi kunde texten till låten, vi köpte Ipren, Alvedon kunde dra åt skogen, de hade ingen liten man i smurf-mumin-hybridkostym som spelade gitarr i sina reklamfilmer. Det bästa Sverige åstadkommit i reklamväg än idag. Mannen, myten, legenden. Iprenmannen.