Vi befinner oss i en förort till Göteborg där gatans lag regerar över den svenska lagen.


När tre män mördas i en liten närbutik kopplas Kommissarie Winter in och hans uppgift att lösa brotten blir inte lätt, då ingen förutom en lokal tjallare vill hjälpa till.

När sen tjallaren råkar illa ut ser det inte ljusare ut för Winter. En man i sina ”bästa” år som tar sig ton när det behövs och verkligen gör sak av att han kan klara sig själv. Envis som en treåring stöter han ihop sig med både den ena och den andra. De flesta misstänks för brott i någon mån och Winter kör på. Han är tuff. En ovanlig polis som porträtteras med en jordnära känsla av duktige Magnus Krepper. Kollegorna ska inte heller känna sig säkra när Winter letar ledtrådar och motiv, det mesta som han inte tänkt ut själv avfärdas på ett mycket Perssonskt vis. Helt rätt, han vet ju vad han håller på med!

De tre mördade männen har alla invandrarbakgrund. Spekulationerna går från högerextremism till taffliga drogaffärer eller skulder inom den undre världen. Det finns

eventuellt ett vittne till händelsen men denne är det mycket svårt att få tag på då han, en liten pojke – cyklar mycket snabbt och kan sina kringelkrokar för att komma undan. Resten av invånarna i hyreshusen kniper igen. Av rädsla eller lojalitet måste tas reda på.

Det är uppfriskande att se en svensk polis som tar för sig men ändå visar upp en mänsklig sida. Det är även uppfriskande att se en kompetent inspelning med en polis som inte heter Wallander i efternamn. Winter har en mörkare ton och drar in mig mer i historien än Wallander någonsin gjort och det är intressant att följa det här brottet samt Winter och kollegorna som också de är mycket välspelade av bland andra Sharon Dyall och Peter Andersson.

En bra film med en socialt viktig underton som behandlar segregationen i samhället, problemen att vara polis på en plats där en ”vi mot dom” känsla råder. Jag vet inte personligen om det är på det här sättert jag kan tänka mig att det är överdrivet, men med nyhetsrapporteringen som skett många kvällar kan jag tänka mig att det på en nivå är riktigt.

Har du lessnat på Wallander, eller sett alla filmerna två gånger redan så är det här nästa steg. Det finns en hel del Winter att gräva ner sig i om man vill det. En box och några singeldvds. Mycket trevligt i wintermörkret.

INGA KOMMENTARER