Kommissarie Späck

Det är dags för lite snutparodi!


Fredde Granberg har varit mannen med skämten för svenska folket ett bra tag nu. En parodi på Beck med lite roliga inhoppade i form av Irene Snusk (Huss) och antipiratbyråns Holk är det senaste resultatet av detta masterminds brainstormande. Inte helt fel. Späck är fräck!

Kommissarie Späck kallas tillsammans med sin högra hand Grünvald till ett villområde där en man dödats effektivt med varenda tillhygge du kan hitta i ett kök. Grünvald (Johan Hedenberg) som liknar Persbrandts Gunvald från Beck i brist på sätt och etikett tror att det handlar om en uppgörelse i den undre världen. Alltid den undre världen. Men hans åsikt blir åsidosatt av Späck som mycket mer färgglatt bestämmer sig för att det här är ytterligare ett självmord i en rad av seriesjälvmord. Det här är ännu ett offer. Frågan är vem som är gärningsmannen för självmordet?

Kommissarie Späck DVDBevisningen på brottsplatsen kommer visa på något mycket mer allvarligt. Mordet, eller självmordet – kan kopplas till en piratkopierad dvd av den outgivna ”Vi hade i alla fall tur med vädret – Ännu en gång”. Alltså, serious business.

Till arbete. De två detektiverna får (eftersom de saknar både kompetens och söta bröst, citat polischefen, Per Morberg) hjälp av den läderiklädda och översexuella Irene Snusk. (Cecilia Frode) En vamp som kommer charmera Späck med våld eller utan, det är helt upp till honom hur mycket våld. Irene Snusk är en snabbt arbetande detektiv som inte drar sig för någonting, tillsammans med Späck och Grünvald skapar de ett nästan oslagbart team. Men kommer de kunna lösa några brott tillsammans, eller fastnar de på vägen?

Trion Hedenberg, Frode, Andree får nöjet att spela igenom det som trion Granberg, Kastsjö och Ottosson hittat på. En polisfilm långt utanför den svenska normaliteten, men komiskt sett inom ramarna för Granbergs påhittighet. En film fylld av otypiska scener i en typisk berättelse med roliga karaktärer som spelas mycket väl av några av Sveriges bästa komiker. Andree glänser i rollen som Kommissarie Späck samtidigt som Frode, Bergkvist och Hedenborg står direkt bakom (eller mittemot) för att backa upp och släppa replikbomb på bomb.

En av de roligaste svenska filmerna jag sett, i klass med Jalla Jalla och Kopps och det är trevligt att se Granberg utanför sin typiska sfär, trots att det finns något pruttskämt här också.

INGA KOMMENTARER